Nieuws - 31 augustus 1995

Student, Gabriel

Student, Gabriel

Op onze afdeling aan de Haarweg valt het wel mee met het aantal werkenden, in tegenstelling tot sommige andere Haarwegafdelingen. Met mij zijn er vijf studenten en dus zeven afgestudeerden. De een heeft een vaste baan, de ander wisselende baantjes, een derde werkt bij een accountantsbureau. Overdag is het stiller dan op een studentenafdeling. Maar 's avonds merk je het verschil niet.

Ik ben net met een afstudeervak begonnen, nadat ik er ruim een jaar tussenuit ben geweest. De motivatie tot studeren was er niet meer. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij de Vlinderstichting en de Wageningse boekhandel de Uitbuyt. Ik rolde het boekenvak in omdat ik veel lees, van alles en nog wat, en dus vaak boeken koop. Boeken verkopen was heel ontspannen en ik vond het leuk om eens aan de andere kant van de balie te zitten.

Verder wilde ik wat met theater en cultuur doen. Daarom reageerde ik op een advertentie voor vrijwilligers voor het Leeffestival. Ook dit jaar heb ik daar nog aan meegewerkt, maar naast een volle week studeren was dat wat veel van het goede. Overigens vind ik dat er weinig geld in zaken als het Leeffestival wordt gestoken, in vergelijking met bijvoorbeeld de Junushoff-ontwikkeling. Met achtduizend gulden van de Commissie Studenten Aangelegenheden en de gemeente Wageningen hadden we weer te weinig om eens iets spectaculairs te doen.

In mijn afstudeervak bij Proceskunde ga ik me waarschijnlijk bezig houden met de enzymatische verwerking van houtvezels. Ik ben me nog aan het inlezen, maar het gaat grofweg om de lignine op de houtvezels. Als die volledig wordt afgebroken, komt dat de kwaliteit van papier ten goede. Bij een laag lignine-gehalte wordt papier sterker, omdat de vezels beter hechten. Ik doe het vak bij prof. Klaas van 't Riet. Hij is ook directeur van een onderzoekschool, maar dat zegt me eigenlijk niet zoveel. Daar lees je wel over, maar ik heb er niet mee te maken.

Na de studie wil ik liefst een betaalde baan in het verlengde van mijn studie. Als dat niet lukt, dan lijkt vrijwilligerswerk me wel wat, vooral coordinerend werk. Daar wil ik me wel voor laten omscholen. Overigens is vrijwilligerswerk heel uiteenlopend. Zo is de vrijwilligerscentrale in Arnhem heel groot. Daar doen vutters en moeders van kinderen-die-de-deur-uit-zijn vrijwilligerswerk. Hier bij de Uitbuyt zijn bijvoorbeeld mensen actief die een uitkering hebben.