Nieuws - 5 december 1996

Splinters

Splinters

  • Niet minder dan vijftien publicaties heeft huishoudwetenschapper B. Kessler op haar naam staan. Weliswaar gericht op een algemeen publiek, maar toch. Wat jammer nou dat al die publicaties in een door haar zelf geredigeerd boekje staan. Veel ruimte voor Leuke dingen, uitgegeven ter gelegenheid van een jubileum van haar eigen woonproject Centraal wonen. Inderdaad, veel ruimte voor leuke dingen.

  • Wonderlijk ook dat de ecologische agronoom W. Beekman een artikel over respectvolle wetenschap in het blad Vruchtbare Aarde opvoert als zijnde gericht op a professional audience en een verhaaltje over de menselijke geest in hetzelfde blad als zijnde gericht op een breed publiek. Belangrijker is dat hij in 1995 geen enkel refereed journal heeft gehaald. Lijkt ons tenminste.

  • Nee, dan de taxonoom E. Boer. Die zet meer dan twintig echt wetenschappelijke hoofdstukken in een echt wetenschappelijk boek weg als een wetenschappelijke publicatie. Kwestie van integriteit, lijkt ons. Chapeau.

  • Of wij er wat tegen hebben dat wetenschappers schrijven voor het grote publiek? Natuurlijk, want dat is ons werk.

  • Ach, ach. De vleessector heeft het niet makkelijk. Blijkt dat kip een ernstige aantasting van de zenuwen kan veroorzaken. De sector zet nu alle kaarten op een plan van aanpak dat in januari moet ingaan. Alweer?

  • De Eko-weken in de Utrechts kantines zijn mislukt. Studenten en personeel vonden de melk niet te zuipen en de andere producten te duur. Groenteburgers en kloostermikken deden het echter wonderlijk goed. We geven het maar door.

  • Herhaling: het collegegeld voor studenten die geen recht meer hebben op studiefinanciering gaat naar achtduizend gulden per jaar. Wij vinden dat wat veel. De studentenfracties maken vooral bezwaar tegen de invoeringsdatum. Nog een jaartje uitstel, is dat genoeg?

  • Voor de sportliefhebbers, de rest kan dit overslaan: Tilburgse onderzoekers hebben 481 tenniswedstrijden in het heren- en damesenkelspel geanalyseerd. Veel waarheden als koeien kloppen niet. Zo blijkt de zevende game helemaal niet cruciaal voor de afloop van een wedstrijd. Een ace om je oren krijgen is niet motiverend, maar dodelijk voor de volgende paar slagenwisselingen. Weet u dat ook weer.

  • Morfelden-Walldorf?? Ja, even nadenken... inderdaad, onze partnerstad in Duitsland. Wist u niet, he? Nou, daar leeft het wel. We krijgen zelfs een Wageningen-strasse.

  • Iedereen mag meepraten over de toekomst van Wageningen in het kader van Wageningen 2000-plus. Tof, weet je tenminste zeker dat er niets verandert.