Wetenschap - 25 april 1996

Splinters

Splinters

 • Mad cow cocktail: 2 dl melk, 0,7 dl jus d'orange, 1 theelepel salsa, 0,5 theelepel Dyon mosterd, 2 theelepels aardbeiensiroop, 0,5 theelepel vanille, een halve banaan en een klein beetje ijs. Dertig seconden mengen in een blender. Klachten naar alt.current.events.usa.

 • In de buurt van een pand van de Groningse universiteit is een daklozenopvang geopend. Wat blijkt: studenten en zwervers kunnen elkaar niet uitstaan. Vroeger hadden studenten nog een afkeer van rijke patsers.

 • Ook in Groningen willen de faculteiten zelf de taken van het bureau vervullen. Lichtpuntje voor bestuursgebouwbewoners: ze zien daar dat er taken liggen.

 • Gefeliciteerd VU met de onderwijsprijs 1996. ???? De VU kreeg de prijs voor haar onderwijsmanagement review. Grtvrdrie. Van de twee ton gaat het college nu een niemendalletje voor studenten en personeel kopen. Driewerf grtvrdrie en inleveren die prijs.

 • Na Groningen, Amsterdam en Wageningen nu ook in Brabant: Opheffing dreigt voor vrouwenstudies. Het erge is dat ze daar wel goed onderzoek schijnen te doen. 't Is de tijdgeest.

 • Het Amsterdams Kohnstamm Instituut heeft uitgevogeld dat academici met een adelijke titel tien keer zoveel kans hebben op een topfunctie als een universitaire Jan Splinter. Er zijn gewoon te veel academici, en bedrijven moeten ergens op selecteren. En wij landbouwkundigen weten dat bij selectie inteelt hoort.

 • Twee meter papier!! Een stapel van twee meter wel te verstaan. Daarin zijn projectvoorstellen voor de onderwijskwaliteit bij de universiteiten, de onderwijskwaliteitsplannen - welke gek heeft dat woord bedacht? - niet meegerekend. Tsjonge jonge, Ritzen, slagvaardig beleid. Nou, nou, dat wordt echt wat met het vaderlands onderwijs. Bah.

 • PP-raadslid Bart Gremmen, van huis uit filosoof, vindt actie tegen opheffen van de universiteitsraad elitair, omdat andere scholen ook niet zo'n raad hebben. In het ander onderwijs bestaan ook geen filosofen: weg ermee dus.

 • De nieuwe wet geeft colleges van bestuur en decanen van faculteiten alle macht. De Landbouwuniversiteit heeft maar een faculteit, dus wordt het college van bestuur ook de decaan. Dag middenstructuur.

 • Hoogleraren die denken dat ze straks alles te vertellen krijgen, moeten de wetsteksten er maar eens op naslaan. We verklappen niets.

 • Op de actievergadering van het PP bleek ook dat het gevoel voor arrogante onwetende Haagse politici tot onder het vriespunt is gedaald. Zitten de wetenschappers toch op een frontlijn met wao'ers, gehandicapten, ouderen, Fokker-werknemers, boeren en Betuwe-bewoners.


  Het was zo'n obligate eerste kerstdag bij mijn ouders. Ik zat met mijn vader een reisprogramma te kijken toen hij me vroeg of ik mee wou naar Amerika. Nou, daar had ik wel zin in. Ik ben naar mijn studie-adviseur gestapt. Haar leek het qua studie niet zo'n goed idee. Maar als zij de kans had ging ze ook, dus ga ik. Het is een oude droom van mijn vader. Tot nu toe heb ik alleen de Ardennen en Noord-Frankrijk gezien.

  Mijn ouders, m'n broertje en ik gaan met de auto rondrijden. Los Angeles, San Diego, Las Vegas, San Francisco en een flink stuk woestijn gaan we in twee weken bekijken. Ik had graag wat minder in de auto gezeten om bijvoorbeeld een echte indiaan te spreken. Verder wil ik wel eens met eigen ogen zien of in dat land iedereen met een geweer over straat loopt. Want je krijgt toch een vreemd beeld van de VS als je tv kijkt.

  Als ik terug ben, kan ik alweer vooruitkijken naar het Dynamo Open Air festival. Dat is een veel groter festival dan Pinkpop; we gaan er met zo'n vijftien Wageningse jongens en meisjes heen. Ik luister veel naar muziek en mijn kamer is helemaal ingericht rond mijn uitgebreide collectie cd's. Dat is echt de parel in mijn kroon.

  Ik zit aan de harde kant van het muziekspectrum. Mijn voorkeuren liggen bij grunge, hardcore metal en gothic. Voorbeelden daarvan zijn Life of Agony en Type 0 Negative.

  Ik zou het leuk vinden als in de kleine zaal op Unitas eens per maand dat soort muziek wordt gedraaid. Ik hoorde dat op SSR ook zo'n initiatief bestaat. Maar ik heb geen zin om zoiets te trekken. Vorig jaar was ik nog A-lid van Unitas, maar daar deed ik niets mee. Nu ben ik slechts B-lid en dan heb je niet de positie om zoiets door te drukken.

  Wat mijn studie betreft hoop ik binnenkort mijn proppen te halen. Ik zit nog tegen wat vakken aan te hikken waar ik het nut niet van zie: Fysiologie van mens en dier en Natuurkunde en energie. En zeg nou zelf, wat moet een student Moleculaire wetenschappen met zijn kennis van de longen?

  Ik wil een beetje de biologische kant op. Misschien wel iets doen met DNA en virusjes. Het lijkt me wel wat om later rijk en beroemd te zijn omdat ik bijvoorbeeld het Ebola-virus heb aangepakt. Of dat ik het brein ben achter de ontrafeling van de gekke-koeienziekte.