Nieuws - 7 maart 1996

Slechte score LUW-aio

Slechte score LUW-aio

De kans dat assistenten in opleiding (aio's) een proefschrift afronden, vertoont per universiteit grote verschillen. In Rotterdam is na meer dan zeven jaar 53 procent van alle aio's gepromoveerd, in Twente heeft 88 procent van de aio's dan hun bul.

De Landbouwuniversiteit komt na zeven jaar op 81 procent. Dat blijkt uit nog ongepubliceerde gegevens die de universiteiten aan hun vereniging, de VSNU, hebben verstrekt.

Vijf jaar na de aanstelling heeft gemiddeld slechts 35 procent van de aio's het proefschrift verdedigd. De Landbouwuniversiteit scoort erg slecht met slechts 28 procent.

Al in september lekten verontrustende landelijke cijfers uit over het tempo en de slagingskans van aio's: massale vertraging en aanzienlijke uitval van aio's. Slechts zeven procent van alle promovendi blijkt binnen vier jaar te promoveren.

Na vijf jaar ligt dat percentage gemiddeld op 35 procent, na zeven jaar op zeventig procent. De vertraging van aio's bezorgt de universiteiten groeiende financiele problemen. Na de vierjarige aanstelling werken veel aio's nog een tijd lang op wachtgeld van de universiteit. Vijftien procent van alle aio's was op dat moment definitief afgehaakt.