Nieuws - 14 juni 2018

# seriousaboutwildlife

tekst:
Vincent Oostvogels

Tijdens een overstap op Jomo Kenyatta International Airport in Kenia valt mijn oog op de vele waarschuwingsborden. Die hebben een duidelijke boodschap: in Kenia wil je niet betrapt worden met ivoor in je bagage. Hier nemen ze de bescherming van hun wilde dieren serieus.

Dat laatste moet ook belangenorganisatie CITES hebben gedacht toen die onder de noemer #seriousaboutwildlife het laatste nieuws uit Kenia verspreidde: een wetsvoorstel om op stroperij de doodstraf zetten.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) reguleert de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Sommige van mijn favoriete docenten werken voor deze organisatie, een van de belangrijkste strijders tegen overexploitatie van wilde populaties. Met 182 aangesloten landen is CITES een internationaal gerespecteerd instituut, geen clubje dat de doodstraf vergoelijkt.

Ik denk dan ook niet dat CITES met deze wat nonchalante tweet daadwerkelijk zijn steun voor de doodstraf wilde uitspreken. Maar het bracht de organisatie wel in het twijfelachtig gezelschap van enkele groeperingen die Kenia’s wetsvoorstel openlijk toejuichten. Eén van die clubs was One Green Planet, een platform voor het maken van ‘bewuste keuzes’. De site staat vol met afkeurende berichten over kinderarbeid, landroof en moderne slavernij. Maar de doodstraf voor stropers? Dat vond One Green Planet ‘een overwinning’.

Ondertussen verwijderde CITES haar tweet in stilte. Wat mij betreft hebben ze daarmee een kans gemist. Want waar clubs als One Green Planet zichzelf met hun selectieve verontwaardiging alle geloofwaardigheid ontnamen, had CITES in een openbare verklaring kunnen laten zien wie zich écht serieus inzet voor wilde diersoorten. Al bijna een halve eeuw lang, zonder daarvoor concessies aan mensenrechten nodig te hebben.

Vincent Oostvogels (22) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.