Nieuws - 27 juni 1996

Rozema:

Rozema:

Het financieel meerjarenperspectief 1997-2000 is het eerste publieke wapenfeit van drs H. Rozema, interimhoofd Financiele en economische zaken (FEZ). Rozema, zelfstandig ondernemer in de financiele dienstverlening, is per april door het college van bestuur gevraagd om tot eind dit jaar het financiele beheer te doen.

De sombere cijfers - de exploitatierekening wordt volgend jaar negatief, de LUW teert in op haar financiele vermogen en kan in betalingsproblemen komen - stonden vorige week in de krant. Beter kan ik het niet samenvatten", meent Rozema, die geen beleidsconclusies trekt uit de cijfers. De financiele meneer laat gewoon de cijfers zien, krijgt bij vervelende cijfers veel vragen en vervolgens moet het college van bestuur de universiteit ervan doordringen dat er bezuinigd moet worden."

Het meerjarenperspectief is geen toekomstvoorspelling, benadrukt Rozema. Het trekt een aantal bewegingen binnen de universiteit door naar de toekomst, bij ongewijzigd beleid." Dat beleid bevat in elk geval de uitvoering van het Masterplan. Volgend jaar draait de universiteit met verlies, maar als de bezuinigingen zijn doorgevoerd, gloort in 1999 een positieve exploitatiebegroting. De hockeystick", schetst Rozema de lijn. Eerst ga je door een dal, daarna gaat het crescendo omhoog."

De exploitatie van de LUW zou al een paar jaar negatief zijn, als deze niet door de voorziening sociaal beleid van 25 miljoen gulden zou zijn ondersteund, meldt Rozema. Nu de voorziening in 1996 is uitgeput, blijken in 1997 voortgaande bezuinigingen nodig om evenwicht in inkomsten en uitgaven te bereiken.

Rozema verwacht dat de LUW het komende jaar moet gaan lenen bij een bank, omdat de liquiditeit - het geld dat op de bank staat - tijdelijk negatief wordt. Ook kun je de liquiditeit verbeteren door zo snel mogelijk te factureren en geld te innen. Daarmee bereik je dat je weinig of geen geld hoeft te lenen."

De makkelijkste bezuinigingen zijn kortingen op de materiele lasten en uitstel van investeringen, meent Rozema, maar dat kun je maar een paar jaar blijven doen. De universiteit moet dus ook bezuinigen op personeel. Dat is bij geen enkele instelling eenvoudig, omdat je te maken hebt met mensen met eigen doelstellingen. De zwartepiet komt gemakkelijk bij het college van bestuur te liggen, maar ik denk dat alle onderdelen van de LUW moeten meewerken aan zo'n bezuiniging. Bij een universitaire instelling is dat niet makkelijk te organiseren."