Nieuws - 5 januari 1995

Ritzen-miljoenen voor Indonesie verdeeld

Ritzen-miljoenen voor Indonesie verdeeld

De vakgroepen Agrarisch recht, Plantenveredeling en het DLO-instituut CPRO en hun Indonesische counterparts hebben na ruim twee jaar procedurele touwtrekkerij eindelijk uitsluitsel gekregen, over meedelen in de vijf miljoen van Ritzen.


Dit meldt Bureau buitenlandmederker dr ir T.M.G.M. Jacobs. De Leidse universiteit heeft het merendeel van de projectgelden binnengehaald en Wageningse vakgroepen als Visteelt en Waterhuishouding hebben naast het net gevist.

Ritzen en zijn Indonesische collega Hassan tekenden in oktober 1992 een memory of understanding. De overeenkomst volgde op de Indonesische beslissing om de ontwikkelingsrelatie met Nederland te beeindigen wegens voortdurende kritiek van minister Pronk op het gevoerde Indonesische mensenrechtenbeleid. Ritzen en Hassan bepleitten daarom een nieuwe wederkerige relatie die Nederlandse en Indonesische stuurgroepen verder moesten invullen. Dit ontaardde uiteindelijk in een slepende procedure met studiedagen, vervolgadviezen en -missies.

Beter kun je, meent Jacobs, dit soort verstikkende procedures ontwijken en direct inspelen op het Indonesische upgradingsprogramma. Je biedt dan alleen je kennis en expertise aan, waarop Indonesie - dat langzamerhand een economische grootmacht is geworden - zelf financiering zoekt voor haar M.Sc.- en Ph.D.-beurzen bij instanties als de Wereldbank en de Asian Developmentbank.