Nieuws - 9 maart 1995

Reorganisatie

Reorganisatie

Afgelopen weekend bleek, dat er bij de regering nog weinig duidelijkheid bestaat over de nationale plannen voor herziening van het hoger onderwijs. De reorganisatie-voorstellen van het Masterplan zijn dus gebouwd op drijfzand: over twee jaar moet het ongetwijfeld weer anders worden georganiseerd.

In de huidige onophoudelijke reorganisatie-discussie mis ik een vraag: waarom moet de Landbouwuniversiteit een faculteit zijn? Is dat een historische verplichting? Elders in Nederland is de omvang van faculteiten zelden groter dan twee dozijn (voltijds) leerstoelen. Dat aantal kan je nog net om een tafel zetten. Parkinson's law zegt, dat grotere groepen niet meer efficient kunnen samenwerken zonder dat een extra bestuurslaag ontstaat.

We hebben straks 90 leerstoelen, en zouden de Landbouwuniversiteit bijvoorbeeld kunnen opdelen in een beta-faculteit, een gamma-faculteit en een groene faculteit. Gewenst is een of andere werkveld-gebonden indeling met de grootste faculteits-omvang, waarbij alle vakgebieden binnen een faculteit nog duidelijk verwant zijn en waarbij veel samenwerking niet ambtelijk hoeft te zijn. Waarom wordt koppig vastgehouden aan handhaving van een te grote en inhomogene faculteit? Dat vraagt inderdaad om een steeds groeiende middenbestuurslaag, met ontwettige administratie-overlastgevende misbaksels zoals onderwijs-instituten. Moeten we het echt nou beter weten dan iedere andere Nederlandse universiteit?