Nieuws - 6 juni 1996

RCC kapittelt aanbieders teakpolis

RCC kapittelt aanbieders teakpolis

Volgens een uitspraak van de Reclame Code Commissie op 9 mei hebben vijf aanbieders van teakhoutbeleggingen in Costa Rica gepronkt met ongebruikelijk hoge rendementen. De rendementen van Green Fund Nederland, Forestales International, Euro Greenmix Fund, Tropeco Agencies en Ohra verzekeringen waren namelijk gebaseerd op wereldrecords voor de groei van teakbomen. Tevens veronderstelden de aanbieders onaannemelijk hoge houtprijzen in Costa Rica.

Ondanks deze collectieve uitbrander maakt de commissie een uitzondering voor Ohra Verzekeringen. Deze maatschappij zou voldoende duidelijk maken dat er geen absolute zekerheid bestaat voor het hoge rendement. Daarom werd de klacht in dit speciale geval afgewezen.

De aanklager, de Wassenaarse zakenman L.H.T. van Weezendonk, had Ohra tevens aangeklaagd omdat de verzekeraar in zijn advertenties ten onrechte beweerde dat het teakhout gecertificeerd was door de Forest Stewardship Council. Ook deze klacht werd verworpen, omdat de feitelijke grondslag ontbrak. De gewraakte advertenties zouden niet aan de commissie zijn overhandigd. Van Weezendonk is inmiddels in hoger beroep gegaan en zal Ohra wederom op beide punten aanklagen. De zaak komt voor op 20 juni.