Nieuws - 25 april 1996

Rauwsjouwers en Tartleten

Rauwsjouwers en Tartleten

De Batavierenrace

Op zaterdag 27 april zal om middernacht de 24-ste Batavierenrace van start gaan; de grootste estafetteloop ter wereld en als zodanig sinds 1991 geboekstaafd in het Guinness Book of Records. Ruim zesduizend studentlopers zullen verdeeld over achttien heren- en zeven damesetappes - varierend in lengte van 3,3 tot 12,1 kilometer - 175 kilometer afleggen tussen Nijmegen en Enschede. Het Wageningse contingent lopers dat zal aantreden, bedraagt zo'n tweehonderd studenten, verdeeld over acht teams.

De organisatie, in handen van Nijmeegse collegae, laat weten dat drie Wageningse teams behoren tot de categorie snel. Dat zijn De Zodiac Tijgers, Hoe We Heten Zijn We Vergeten en niet te vergeten het officiele LUW-team. In de lagere regionen komen teams aan de start als studentenmuziekvereniging WSKOV, 't Noaberschop (een vereniging van studenten wier wortels in de Achterhoek en Twente liggen) en De Rauwsjouwers. Laatste staat ingeschreven als ploeg nummer 218 en is een initiatief van Hoevesteinbewoner Martijn Rauwers.

Op 22 april heeft een handvol Rauwsjouwers zich verzameld op afdeling 14A. Alle vijf zijn ze gestoken in een outfit van T-shirts, korte broek en tamelijk nieuw ogende sportschoenen van merken als Karhu, Reebok en Brooks. Het oudste paar schoenen dateert van december: uitverkoop. De Rauwsjouwers zijn gelegenheidslopers, ook al zijn ze in het dagelijks leven zeer zeker sportief: competitietennis, wedstrijdroeien, judo, zwemmen, het zit er allemaal bij. Het benodigde aantal van 25 lopers is voornamelijk bijeen gesprokkeld uit de studierichting Landinrichtingswetenschappen en de afdeling. Eentje ontbreekt nog: afzegging ter elfder ure.

De meest fanatieke renners zijn sinds een kleine drie maanden in training. Beginnend met een rondje Hoevestein - zo'n vier kilometer - en daarna het bos in. Het opbouwende werk", verklaart Rauwers professioneel. Maar ook de kneusjes zijn nu na de nodige trainingsarbeid in ieder geval geen kneusjes meer, verzekert de teamcaptain. Vanwege zaken als examens en nevenactiviteiten is het er nog niet van gekomen om als gehele ploeg bij elkaar te komen. Ook het lopen vooraf gebeurt meestal individueel, soms in kleinere groepjes. Zelfs deed een enkeling mee aan de looptrainingen van de SLW. En op Unitas af en toe lekker springen wil ook wel helpen", meent de groep.

Alles bij elkaar kost het gebeuren zo'n vijftig piek per persoon. Alleen het inschrijvingsgeld bedraagt per team al ruim zeshonderd gulden. Ja, je betaalt geld om afgebeuld te worden", lacht Patrick Broekhuis. De Rauwsjouwers gaan bezuinigen op het herkenningsteken, vertelt Liselore van Dongen. Ook voordelig is dat ze het proppenfeest van vrijdag moeten overslaan. We doen mee voor de lol", beweert het vijftal in koor. Bovendien is het na afloop toch ook feest."

Daar zullen ze elkaar dan eindelijk allemaal ontmoeten, want tijdens de wedstrijd zijn de Rauwsjouwers verdeeld over een nacht-, ochtend- en middagploeg. Enfin, de Rauwsjouwers zijn er klaar voor en gokken op een plaats in de middenmoot.

Enigszins anders verlopen de voorbereidingen van het Wageningse vlaggeschip in de Batavierenrace, het LUW-team. Dit team kent geen financiele aderlatingen. Het team wordt gesponsord door de LUW - trainingspakken en inschrijfgeld - en de Coop. Uw eigen supermarkt zorgt voor lunchpakketten onderweg en T-shirts. Met de afdeling Voorlichting van de universiteit is afgesproken dat de laatste loper met LUW-vlag het Twentse stadion zal binnenhollen.

Het LUW-team bestaat voornamelijk uit leden van atletiekvereniging Tartletos. Nou waren Tartleten in voorgaande edities van de Batavierenrace zeker succesvol, getuige vier overwinningen op rij in de jaren 1988 tot en met 1991. Maar de laatste tijd zit de klad er enigszins in en hebben de (S)lopers uit Tilburg het roer overgenomen.

Terwijl in de kantine van sportcentrum De Bongerd Marjolein Ebben, Tjeerd Snoeren en Christy van Beek reppen over de Batavierenrace, zwoegen in de zaal ernaast de studenten boven hun examen Inleiding programmeren. De drie hebben zo direct de dinsdagavondtraining. Aangepast op de wedstrijd van zaterdag: duurloopjes, estafettes. De Tartleten kunnen wekelijks meermalen trainen, al heeft het trio geen boodschap aan het traplopen op de Grebbeberg, zondagochtend half elf.

Het LUW-team dingt tevens mee in de competitie tussen de universiteiten onderling. De drie hopen op een plek bij de eerste tien. Bestudering van het programmaboekje leert dat tien universiteiten voor deze competitie staan ingeschreven, dus dat moet mogelijk zijn. Van Beek, inmiddels drie jaar bij Tartletos: We worden zeker geen eerste, daarvoor zijn er toch wel te veel lopers met blessures. Bovendien hebben we geen echte toppers meer, die zijn nu oud." De Tartleten doen dit jaar toch vooral mee voor de sfeer. Niemand zal een ander erop aankijken wanneer hij of zij onder de verwachting presteert.

De logistiek is een fenomeen op zich. Waar de Rauwsjouwers zich moeten behelpen met een nog niet geregeld busje en touringcars van de organisatie, zet het LUW-team drie bussen in. Twee gaan er naar Nijmegen, de derde met daarin de middagploeg gaat naar re-startpunt Dinxperlo. Zo is er minder kans op oponthoud. Ebben: We hebben een heel draaiboek gemaakt, erg ingewikkeld. Daarin staat alles, bijvoorbeeld wie waar in welke bus moet zitten en wie met welke loper moet meefietsen."

Niets wordt overgelaten aan het toeval. Daarom is er donderdagavond nog een teambespreking, waarbij een voedingsrijke pastamaaltijd zal worden geserveerd. Voor calamiteiten op het allerlaatste moment bestaat zelfs een crisiscentrum: Van Beek zit vrijdagavond bij de telefoon.