Wetenschap - 29 februari 1996

PSF-student wil meer geld voor netwerkaansluitingen studenten

PSF-student wil meer geld voor netwerkaansluitingen studenten

LUW is koppositie op elektronische snelweg kwijt

B. Zwaan, lid van de Progressieve Studentenfractie, is teleurgesteld over het tempo waarin studenten op hun kamer aansluiting krijgen op het computernetwerk van de Landbouwuniversiteit. De LUW is haar koppositie kwijt en uit pr-oogpunt is dat jammer, vindt de student.


Als eerstejaars student had Zwaan er plezier in om tegen oud-klasgenoten op te scheppen over de computervoorzieningen in Wageningen. Bij ons worden de eerste studentenkamers aangesloten op het computernetwerk van de universiteit, via de tv-kabel." Die klasgenoten zetten dan steevast grote ogen op. Maar inmiddels is het twee jaar later en van massale aansluiting is nog geen sprake. Wel zijn de Universiteit Twente (UT) en de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) de LUW voorbijgestreefd. In Tilburg en Enschede is thuis inloggen, weliswaar met een minder geavanceerde techniek, heel gewoon.

In de commissie studentenvoorzieningen (csv) uitte Zwaan 26 februari zijn bezorgdheid over het verlies aan de voorsprong. In een reactie erkende ir R. Blom, directeur Infrastructurele voorzieningen, dat Wageningen niet langer voorop loopt. Dat heeft te maken met de vraag hoeveel geld we ervoor over hebben. We willen het hier niet tot iedere prijs, maar we zitten nog wel in de kopgroep." Blom wees er bovendien op dat kabelmaatschappij NKM nog weinig ervaring heeft met dienstverlening op Internet.

Op dit moment kunnen alleen studenten op de Haarweg en de Marijkeweg een netwerkaansluiting krijgen. Blom beloofde de commissie dat de andere SSHW-complexen binnenkort volgen. Aansluiting van studentenkamers buiten de SSHW-complexen is echter onzeker. Volgens Blom schrikt de kabelmaatschappij terug voor de benodigde investering zolang ze niet weet of er voldoende belangstelling is en kan de afdeling Informatisering en datacommunicatie de belangstelling moeilijk meten zolang ze de service niet kan aanbieden.

Ook op de universiteit zelf kunnen nog niet alle studenten beschikken over een eigen gebied op het netwerk. Eerstejaars krijgen voortaan standaard een netwerk-account; ouderejaars kunnen veelal terecht op de vakgroep waar ze een afstudeervak volgen. Maar voor de tussengroep is niets geregeld. Volgens Blom is dat het onvermijdelijke gevolg van de overgangsfase.

In de commissievergadering nam Zwaan genoegen met de uitleg van Blom, maar de twijfels blijven. Misschien zou Wageningen voor de financiering uit de pot voor pr moeten putten", vindt Zwaan. Aankomende studenten letten bij de keuze van een universiteit immers ook op sport- en computerfaciliteiten.

Campus

De UT investeerde twee miljoen gulden om de tweeduizend studentenkamers op de campus aan te sluiten op het netwerk. Voor vijftien gulden per maand kunnen campusbewoners thuis beschikken over dezelfde faciliteiten als UT-medewerkers. De investering halen we er nooit uit", zegt UT-medewerker H. Postma. Maar we vinden het gewoon ontzettend belangrijk."

De UT heeft ook gedacht aan de studenten buiten de campus. Zij kunnen gebruik maken van de dial back-service. Wanneer ze met behulp van telefoon en modem op het netwerk inloggen, belt de universiteitscomputer ze terug. Zonodig op een stage-adres in Amsterdam. De eerste driehonderd minuten in een kwartaal zijn op kosten van de universiteit. Volgens Postma genoeg om gebruik te maken van e-mail.

Op de KUB krijgen alle studenten bij hun collegekaart een gebruikersnaam en wachtwoord voor hun elektronische postbus op de universiteit. Daarnaast kunnen studenten desgewenst voor een tientje per maand thuis via de telefoon inloggen. Studeren op de KUB zonder netwerk-account is volgens medewerker F. Feling niet meer mogelijk.

Zowel op de UT als op de KUB is gedacht over de Wageningse kabelmethode. Op de UT is een experiment met aansluiting via de kabel mislukt. Postma: We hebben wel kastjes geplaatst, maar het heeft nooit goed gewerkt." In Tilburg was de lokale kabelmaatschappij niet geinteresseerd. Feling: Het lukt niet om iemand aan de telefoon te krijgen die weet waar we het over hebben. Ze denken daar alleen aan televisie. Universiteiten en computernetwerken, dat zegt ze niets."