Nieuws - 26 september 1996

Politie beeindigt actie met gummiknuppel

Politie beeindigt actie met gummiknuppel

Er was over nagedacht. Studenten zouden aan de achterkant van het gebouw de aandacht afleiden door een deur te bekladden. Intussen zouden anderen aan de voorkant het gebouw beklimmen. Maar er ging iets mis: op weg naar de achterkant kwam de politie langs de voorkant.

Er ging meer mis bij de studentenactie rond het gebouw van de Tweede Kamer, afgelopen maandagochtend. De politie was niet alleen razendsnel ter plaatse, maar greep ook keihard in. Tot verbijstering van de actievoerders werd er zelfs met de gummiknuppel op hen ingeslagen. Tien mensen belandden in de cel; 's middags konden ze die verlaten.

Toch nog vijf actievoerders slaagden erin langs de gevel van het gebouw omhoog te komen, zo'n vijftien meter. Daar rolden zij een spandoek uit, alvorens zij door beveiligingsdienst en politie naar beneden geduwd en getrokken werden. De actie was gericht tegen de wet op de universitaire bestuursstructuur, de MUB, die de invloed van studenten beperkt.

Ook elders werd actie gevoerd. In Utrecht beklommen twintig studenten de Domtoren om er een spandoek op te hangen met de tekst MUB = dom. En aan alle universiteiten worden dezer dagen handtekeningen verzameld die op beddegoed geplaatst worden.

Op woensdagmorgen bezetten enkele tientallen studenten de partijburelen van PvdA en VVD. De panden werden ontruimd door de politie, maar de sfeer bleef gemoedelijk, in tegenstelling tot de spandoekactie bij de Tweede Kamer.

Bij de stemming over de MUB - waarschijnlijk aanstaande dinsdag - zullen de lakens en slopen aan de Tweede Kamer aangeboden worden, onder het motto Slaap er nog een nachtje over. Het Landelijk Actie Comite mikt op vijftigduizend handtekeningen.