Nieuws - 26 januari 1995

Patenten voor GenePharming

Patenten voor GenePharming

Het bedrijf Gene Pharming Europe uit Leiden, de eigenaar van de beroemde stier Herman, heeft octrooien verkregen op het gebied van stukjes runder DNA die ervoor zorgen dat biomedische eiwitten specifiek in de melkklieren van koeien worden geproduceerd. Het octrooi was aanvankelijk in het bezit van Biogen inc. uit Massachusetts.

Gene Pharming wil voor medicijnen belangrijke eiwitten, via verandering van het genetisch materiaal van runderen, door koeien laten produceren. De huidige onderzoekslijnen behelzen het ontstekingsremmende lactoferrine en humaan lysozyme. Het bedrijf claimt een gunstige werking van de eiwitten voor aids-patienten, te vroeg geboren baby's en kankerpatienten. Daarnaast wordt gewerkt aan humaan collageen dat gunstig werkt bij botbreuken en humaan serum-albumine dat bij behandeling van ernstig bloedverlies een rol kan spelen.

Naast de licentie voor de promotor zijn niet-exclusieve licenties geruild met het bedrijf Genzyme transgenetics, ook uit Massachussetts. Deze opties hebben betrekking op de produktie van biomedische eiwitten.

Het bedrijf zegt met de transactie haar leidende positie te hebben versterkt. Gene Pharming is overigens nog steeds in conflict met instituten van het ministerie van Landbouw over een aantal schadeclaims met betrekking tot nalatigheid bij de verzorging van haar kalveren. Het ministerie heeft het contract met het bedrijf opgezegd.