Student
Ondertussen in...

Ondertussen in…Italië

De nieuwe regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en antimigratiepartij Lega in Italië houdt de internationale pers bezig. De nadruk wordt daarbij gelegd op het potentiële gevaar dat de coalitie zou vormen. Promovendus Simona Pedde vindt dat er in de verslaggeving sprake is van een eenzijdig, stereotiep beeld van haar land.
Julia Schafer

Een illustratie bij het artikel Italy’s New Government Goes Full Trump op de Amerikaanse opiniewebsite The Daily Beast.

Populisme is geen Italiaans fenomeen

‘Ik volg het nieuws uit mijn land via verschillende Italiaanse en buitenlandse kranten en zenders. In Italiaanse media lees je vaak nieuws dat anti-Duits, anti-Europees en antimigratie is. Noord-Europese media vertellen een ander verhaal. De gerespecteerde Britse Guardian en het Nederlandse nu.nl hebben verschillende niveaus van diepgang; nu.nl is oppervlakkiger en sensatiebeluster. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is de onderliggende vrees voor naderend onheil vanuit Italië.

Als je van ongeflatteerde afbeeldingen van Italianen houdt, zou ik vooral de Britse Economist of de Duitse Spiegel aanbevelen. Over het algemeen hebben niet-Italiaanse media de neiging om verhalen te publiceren die het stereotiepe beeld bevestigen dat Italië het slecht doet. Ik zie dat mensen zich hiermee amuseren. Iedereen presenteert interpretaties en opinies alsof het feiten zijn. De opkomst van populistische partijen hoort hier ook bij. Dat is geen exclusief Italiaans fenomeen, maar gebeurt overal in Europa en de westerse wereld.

Promovendus Simona Pedde uit Italië vertelt over de situatie in haar thuisland.

Ik denk dat Italië ernstige interne structurele problemen heeft en steun nodig heeft van een hervormde Europese Unie, een unie van de mensen zelf. De nieuwe regering heeft meer geld voor alle inwoners beloofd. Ik twijfel eraan of ze dat kunnen waarmaken, omdat ze niet uitleggen hoe dit mogelijk zou zijn. En ander hoofddoel van de regering is om het aantal immigranten te reduceren. Grappig genoeg maken ze zich geen zorgen over alle mensen die het land verlaten. Er zijn veel Italianen die graag in hun thuisland zouden blijven, maar weggaan omdat ze er geen mogelijkheden hebben.

Ik twijfel er erg aan of de nieuwe regering in staat is om de huidige problemen op te lossen. Ik hoop dat ze zullen bewijzen dat ik ongelijk heb.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.