Nieuws - 10 oktober 1996

Landelijk aantal studenten valt mee

Landelijk aantal studenten valt mee

De stroom nieuwe studenten naar de universiteiten is wat groter dan voor de zomer werd verwacht. Dat blijkt uit voorlopige gegevens over de inschrijving van eerstejaars per 1 oktober. Vooral in Maastricht vallen de cijfers mee. Van Wageningen was al bekend dat het dit jaar meer studenten trekt. Wageningen en Maastricht kwamen het best uit de bus in de Keuzegids hoger onderwijs.

In januari liep het aantal aanmeldingen voor een wetenschappelijke studie nog twaalf procent achter op de stand een jaar eerder. De maanden daarna was er al enig herstel: in juni was de achterstand op 1995 nog maar vijf procent. De definitieve cijfers wekken de indruk dat het herstel nog iets heeft doorgezet. Scholieren hebben opnieuw langer gewacht met de beslissing om te gaan studeren, waardoor een aantal instellingen op de valreep nog flink wat studenten heeft binnengehaald.

De duidelijkste meevaller boekt Maastricht, met een onverwachte stijging van het aantal eerstejaars met tien procent. In Delft en Leiden blijven de gevreesde dalingen met tien en zeven procent vrijwel geheel uit. In Delft komt dat vooral door een sterke groei van de relatief zachte richtingen bouwkunde en industrieel ontwerpen. In Leiden is het beeld per studie nog onduidelijk.

Elders is er minder veranderd - althans, vergeleken met eerdere prognoses. Van de grote universiteiten blijft Utrecht (min acht procent) dit jaar achter bij Groningen (stabiel). De Universiteit van Amsterdam beperkt de schade tot drie procent.

Bij de drie technische universiteiten weet Eindhoven dit jaar de instroom stabiel te houden. Twente blijft op aanzienlijk verlies staan, al wordt het wel minder dan de gevreesde twintig procent. Een woordvoerder meent dat studenten minder reislustig zijn geworden. En dan ligt onze universiteit wel in een verre uithoek."