Nieuws - 20 april 1995

Jazzfestival

Jazzfestival

In een artikel van Arno Boon, stelt hij dat in Wageningen een groep creatieve mensen bij elkaar moeten komen die nieuwe initiatieven ontplooien! Leeffestival en jazzfestival heeft geen aantrekkingskracht meer, dat hebben ze nu overal!

Ruim achttien jaar geleden werd door een paar burgers van Wageningen het initiatief genomen om wat leven in de culturele brouwerij te brengen door het introduceren van de oude stijl jazz! Zowel in de binnenstad - 20.000 bezoekers - als in de Schouwburg Junushoff - met 1000 bezoekers - nog nooit voorgekomen, stond iedereen in Wageningen en omgeving met de oren te klapperen en keken hun ogen uit, want ..... dit was op cultureel gebied nog nooit voorgekomen! Laat staan dat dit tot op heden in de omliggende plaatsen - ook Ede - nog nooit van de grond is gekomen. Twee dagen een cultureel feest in de binnenstad en een barstens vol Junushoff met live optredens door binnen- en buitenlandse orkesten.

Ook de Jazz at the Rhine Town Club heeft iedere laatste vrijdag van de maand een cultureel optreden van verschillende orkesten.

En dan niet te vergeten - twee maal per jaar - in april en oktober is er in de Schouwburg Junushoff - ook bomvol - met 1000 bezoekers, de Doctor Jazz Reunie van 's morgens vroeg tot in de avond. Acht orkesten live optredens uit binnen- en buitenland die de oude stijl jazz ten gehore brengen. Daarnaast is er de grootste grammofoonplatenmarkt van Europa met artikelen die alles met de oude stijl jazz te maken hebben.

Voor geinteresseerden worden er demonstraties gegeven door viool- en gitaarbouwers.

Volgens Arno is de aantrekkingskracht er niet meer. Dit klopt in geen geval, want de nationale en regionale afstemming op cultureel is die dus in ieder geval wel aanwezig in de Junushoff.

Zelfs internationaal heeft Schouwburg Junushoff een zeer goede naam en zeer veel bezoekers uit het buitenland hebben reeds lang de weg naar Wageningen gevonden! Kijkt u maar eens naar de mooie parkeerruimten bij Junushoff naar de autonummers op zo'n dag, Belgen, Engelsen, Duitsers en zelfs Russen.

Wie spreekt er dan nog over geen aantrekkingskracht op cultureel gebied in de Wageningse Schouwburg Junushoff. Dus de handschoen in cultuurmanagement is al zeer veel jaren terug opgepakt! Waar anders dan in Wageningen, Stad der culturele tegenstellingen!