Nieuws - 25 januari 1996

IAC-directeur doet stapje terug

IAC-directeur doet stapje terug

Drs R.F. van de Weg, directeur van het Internationaal agrarisch centrum (IAC), zal bij de implementatie van het veranderingsproces geen leiding geven". Het IAC-bestuur zal zich naar verwachting in maart buigen over een nog te verschijnen rapport dat ondermeer de toekomstperspectieven schetst voor het IAC op het gebied van internationaal onderwijs en advisering. Ook wordt de potentiele rol van het IAC binnen het kenniscentrum Wageningen bekeken.


Deze studie wordt verricht door prof. dr A. Kuyvenhoven van de vakgroep Ontwikkelingseconomie en mr J.P. Hoogeveen van de directie Internationale zaken van het ministerie van LNV.

Het rapport zal een periode van anderhalf jaar afsluiten waarin de medewerkers discussieerden over het takenpakket van het IAC. Dit proces verliep moeizaam. Zo bestaat er vrees dat het IAC ondergesneeuwd kan raken bij het aangaan van strategische allianties met de Landbouwuniversiteit en Dienst landbouwkundig onderzoek (DLO). Dergelijke allianties zijn volgens Van de Weg niettemin noodzakelijk, omdat het IAC te klein is om als volledig onafhankelijk instituut te blijven opereren.

Door de discussies is ondertussen het vertrouwen van het personeel in de directie gedaald. Mede daarom zal Van de Weg het veranderingsproces niet begeleiden. Hij wilde niet zeggen of dit betekent dat hij opstapt. Het bestuur moet zich eerst uitspreken over het rapport en over de vraag of er een interne reorganisatie nodig is.