Nieuws - 31 augustus 1995

Housen in de hitte

Housen in de hitte

AID 1995

Meer zon en minder introlopers dan vorig jaar. Wat zijn ze jong en Wat is het rustig oordeelt de buitenwacht. Een week van housen, weinig slapen en grenzen verleggen. De introductiedagen van 1995.


Vrijdagochtend schijnt de zon volop. Bij studentenvereniging SSR overheersen geel en oranje, de kleuren van introductiecommissie Dynamiet. Kersverse studenten vervoegen zich in de SSR-tuin bij hun mentoren. Rust alom. Een enkel ouderpaar levert de kroost persoonlijk voor de deur af. Fiets en weekendtas komen uit de kofferbak.

Een paar uur later is het heet. Voor het hoofdgebouw hebben de ruim 750 introlopers zich verzameld voor de officiele opening van de Algemene introductiedagen (AID). De diverse mentoren hebben hun best gedaan het eigen groepje duidelijk te onderscheiden van de andere 82. Met konijneoren of zakdoeken op het hoofd. Plastic drietanden in de hand of verrekijkers om de hals. De hesjes aan, de schortjes voorgebonden. Zeer toepasselijk klinkt There's no limit van Two Unlimited, weliswaar op een uiterst bescheiden volume. Thema van de AID is namelijk grenzeloos.

De leden van de Commissie algemene introductiedagen (CAID) belanden per trampoline op het podium, begeleid door de vrolijke klanken van de Muppetshow. Twee vrouwelijke leden seilen het dak van het hoofdgebouw ab. Dat een enkele ambtenaar deze zomer toch doorwerkt, blijkt uit de schaarse hoofden achter de ramen. Na de toespraken en het wegvliegen van losgelaten duiven verspreiden de mentorgroepjes zich voor het AID-ganzenbordspel over Wageningen - hoofdprijs een etentje voor twaalf bij restaurant Macedonie. De introductie is begonnen.

Safe-sex lips

Het straatfestival een dag later begint rustig. Onder begeleiding van de zoete klanken van studentenmuziekvereniging WSKOV beklimmen de alpinisten van Ibex de kerktoren op de markt. Bij deze unieke gelegenheid verzuimen zij helaas de klok eens en voor altijd gelijk te zetten. Een mentorgroepje aanschouwt de klimmers, onderwijl dinerend in de drooggelegde fontein. Zo te zien pasta uit een pan.

In de Hoogstraat tovert Englishman Abroad geld uit zijn neus en kunnen avontuurlijk ingestelde nuldejaars zich een nieuw kapsel laten aanmeten. Enige actie valt te bespeuren aan het begin van de Hoogstraat. Daar staat de Razende Roeland van studentenvereniging KSV Sint Fransiscus Xaverius opgesteld: een manuaal aangedreven apparaat waarin de durfal in diverse richtingen tegelijkertijd rondtolt. Wat heeft u gegeten?" vraagt dame met microfoon aan een vrijwillige waaghals. Boontjes!" Promotie wordt gemaakt voor de junglehouse-avond op zondagavond. Met zwembad en een heuse Tarzan-stripper."

Bij cafe Loburg speelt een coverband. Of everybody happy is, vraagt de zanger na een Stones-nummer. Weinig reactie, het is nog niet laat of donker genoeg. Het volksdansen op het Salverdaplein blijkt ook deze introductiedagen nog steeds niet populair. De Engelse straatartiest John Achorn mag zich in een grotere belangstelling verheugen. Enkele honderden introlopers vermaken zich met zijn act. Achorn doopt drie mensen uit het publiek om tot Super-Bruce, Lois en De Boef en regisseert ze vervolgens. Eind goed, al goed: terwijl Boef uitgeteld op de grond ligt, mag Super-Bruce Lois kussen on her safe-sex lips. Applaus. John besluit: If you didn't like the show, don't tell your friends. Bij Loburg is het inmiddels druk. Wat zijn ze jong, Wat zijn ze lang, oordelen de oudjes.

Roosterboekje

Boven sportcomplex De Bongerd hangt zware bewolking, waaruit zelfs de enige druppels van deze week vallen. Ideaal sportweer. Hoofd Lichamelijke vorming en sport Theo Joosten is een van de weinigen in overhemd en stropdas. Mentor Henny van groepje vier heeft haar middenvoetsbeentje gebroken. Ongelukje op het straatfestival. Nee, uitgaan is er nu niet meer bij. Gelukkig is groepje vier, herkenbaar aan zwarte vestjes met op de rug Walt Disney-figuren, gezegend met een trio mentoren.

Alles loopt op rolletjes, meldt pr-man Roy van de CAID vanachter de kraam. Wel is hij zo ongeveer zijn stem geheel kwijt. Dat krijg je als je maar twee uur slaapt."

Verreweg het rustigste onderdeel van de AID is de studievoorlichting op maandagmiddag. Op Hinkeloord zitten zo'n 25 nuldejaars in de bankjes. Ze krijgen van een vakgroepmedewerker en twee bosbouwstudenten de indeling van de studie voorgeschoteld. De importantie van pedel, roosterboekje en Centraal magazijn wordt onderstreept. De groep luistert gelaten. Vragen borrelen aarzelend op en behelzen hoofdzakelijk kosten van aan te schaffen dictaten en boeken.

Viezerik

Maandagavond om half elf is KSV Sint Franciscus een nieuw record bierviltjeshappen rijker. Het kroegrecord van 36 is met zes stuks verbeterd. Helaas is het record tafelklimmen bij lange na niet verbroken. De Tarzan-stripper van gisteren was een beetje een viezerik meldt Lynke van introductiecommissie Plankgas. Ook was het water al snel uit het provisorische zwembad gelopen, waardoor de kelder blank kwam te staan. Verder is de AID een succes: iedere avond een drukte van belang op de katholieke vereniging aan de Stadsbrink.

Ceres houdt het op deze thema-avond bij bungeerunnen in de tuin. Ook hier gaat alles fantastisch. De premiere-avond, opgeluisterd met een coverband, was meteen al een succes. Druk, warm en zo'n achthonderd feestvierders binnen de deuren. Het beachvolleybal in de tuin was een klapper en de house op zaterdag, verzorgd door ledenhuis El Hallah, eveneens. Want house vinden de jongelui van tegenwoordig fantastisch", weet Karen van de introductie. Een record is vanavond op Ceres verbroken. De langste rondleiding bedraagt thans twee uur.

Op SSR zorgen de Abba's voor veel sfeer. Pogoen op Dancing Queen en Waterloo. Vanwege de droogte is er buiten geen kampvuur. Wie het nog niet warm genoeg heeft, kan in een rubber opblaaspak sumo-worstelen. Ook op Unitas heerst de house. Het is de avond van de Orbiting Sun. Leukste vraag van een nuldejaars aan Unitas: Hebben jullie ook je eigen weedplantage?"

Annemiek uit Almelo van groepje 79 - van plan huishoudwetenschappen te studeren - zit er, een paar uur later op Ceres, aardig doorheen. Hoewel ze deze week gemiddeld om drie uur naar bed gaat. Ik ben niet zo gewend aan bier drinken", lacht ze. Beschermend komt haar mentor langszij. Wie die vent is waar ze mee zit te praten, wil hij weten.

Taco's

Hoeveel meter moet iemand in Egypte achteruit kunnen rijden om in aanmerking te komen voor een rijbewijs? Hoeveel doornen werden in 248 operaties uit het lichaam van een Deense meneer verwijderd, nadat hij bij een achtervolging door een koe in een bessestruik was beland? Na enkele soortgelijke vragen en opdrachten van het kaliber eieren-zoeken-in-een-modderbak, blijven vijf zeer recent aan elkaar gekoppelde stelletjes over voor de finale van de blind date-show, die zich afspeelt aan het plantsoen voor de Edah. De show kent helaas een laag Rolf-Woutersgehalte. Terwijl Sander uit Emmen onvrijwillig de gracht leert kennen, werken de vijf overgebleven koppels een parcours af. De winnaars gaan naar Madame Tussaud en ergens uit eten.

's Avonds zit mentorgroepje vier aan de taco's. De eerste goeie maaltijd." Jeroen en Chris-Jan hebben meegedaan aan de blind date-show. Chris-Jan laat zich niet al te positief uit over zijn toegewezen wederhelft. Het gewonnen dagje uit naar miniatuur-Walcheren zal er wel niet van komen. Jeroen daarentegen gaat zijn prijs - eten bij Jan Steen - zeker incasseren. De sfeer in de groep is goed. Zoals gebruikelijk is de ene helft stil en voert de andere helft, waaronder drie introlopers van de Agrarische Hogeschool Den Bosch, het hoogste woord. Sex blijkt een geliefd gespreksonderwerp.

Jeroen is de enige die al heeft besloten dat hij lid wil worden van een vereniging: KSV. De presentatie van Ceres wordt alom verguisd, evenals het optreden van Peter Faber in schouwburg Junushoff. De groepspot moest al drie keer worden bijgevuld en is de duizend gulden reeds ruim overschreden. Mentor Henny heeft definitief afgehaakt.

Rookmachine

De markt is redelijk volgelopen voor de slotact. De kerkklok geeft voor het eerst deze week de juiste tijd aan. Drie dansende dames doen verwoede pogingen, de een wat geinspireerder dan de andere, het publiek klaar te stomen voor de hoofdattractie van de avond: 2 Brothers on the 4th floor. Om tien voor half elf is het dan zover: de rookmachine gaat een paar standen hoger, de tape wordt opgezet en de eerste beats van Fly schallen over het plein. Handen gaan de lucht in. Het repertoire van de voor een kleine tienduizend gulden naar Wageningen gehaalde 2 Brothers - drie dames en een heer - is tamelijk beperkt. Verder dan een handvol nummers reikt het niet, maar dat mag de pret niet drukken. Say yeah, yeah! Even na elven is de pret al weer voorbij. De meute verlaat in gesloten formaties de markt, voor de laatste maal op weg richting verenigingen. De in het Ceresprogrammaboekje aangekondigde hete erotische nacht blijkt net alle andere avonden druk en warm, maar weinig eroti
sch.