Nieuws - 14 november 1996

Hoog studietempo aan Landbouwuniversiteit

Hoog studietempo aan Landbouwuniversiteit

Theologen studeren het traagst. De meesten doen zeven tot acht jaar over hun studie. Medici en pedagogen halen hun doctoraal in 5,6 jaar. De Landbouwuniversiteit komt daar aardig in de buurt. Maar in de meeste richtingen zijn studenten gemiddeld ruim zes jaar onderweg. Vrouwen scoren overigens beduidend beter dan mannen. Dat geldt althans voor de universitaire eerstejaars van 1988, waarover het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers heeft gepubliceerd.

Het CBS volgt de loopbaan van al deze 30.638 studenten in detail. En de tussenstand na zeven jaar biedt een scherpe kijk op het tempo per studierichting. Was na zes jaar pas 41 procent van alle studenten geslaagd, een jaar later kwam dit cijfer op 54. Maar zelf in het achtste studiejaar stond nog 14 procent van de oorspronkelijke groep ingeschreven.

Opvallend is dat niet alleen de erkend zware techniekstudies, die inmiddels officieel vijf jaar duren, veel langstudeerders tellen. Ook bij rechten, economie en bedrijfskunde is na zes jaar maar iets meer dan eenderde van de studenten klaar. Het uiteindelijke slaagpercentage komt er boven de zestig.

Het meest succesvol zijn de studenten geneeskunde. Al na zes jaar heeft 73 procent van hen het doctoraal en uiteindelijk komt het slaagpercentage boven de negentig. Alleen andere medische richtingen en de LUW benaderen deze hoge scores.

De vrouwelijke studenten op de universiteit zijn succesvoller en vooral ook sneller dan hun mannelijke collega's. Na zeven jaar is 59 procent van hen klaar, tegen 51 procent bij de mannen. Uit eerdere CBS-onderzoeken blijkt dat dit verschil bij vrijwel alle studierichtingen bestaat.