Nieuws - 1 februari 1996

Handbal in Wageningen? Ja, natuurlijk

Handbal in Wageningen? Ja, natuurlijk

Kun je de studie Bodem, water en atmosfeer ook halen zonder Wiskunde B, vraagt een scholier aan de andere kant van de lijn. Maarten Quist meent dat er wat zaken zijn die je extra moet bijhouden, maar het moet lukken. Als je straks op de meeloopdag komt, moet je maar vragen naar Francien. Zij had geen wiskunde B en haar lukt het ook."


Er komen vanavond nogal wat vragen binnen over de zwaarte van de studie, vertelt Maarten. Hij is een van de bijna dertig LUW-studenten die drie weken lang vwo-scholieren bellen die op de voorlichtingsdagen zijn geweest. Ze kunnen nu eens met een echte LUW-student praten.

Naast Quist zit Marieke van den Bosch te bellen. Zij heeft zojuist de studiegids erbij moeten halen, want haar scholier wilde het naadje van de kous weten over de biologische vakken in de studierichting Moleculaire wetenschappen. Zelf doet ze de fysisch-chemische specialisatie, maar ze weet feilloos te vertellen wat sikkelcelanemie, malaria en moleculaire wetenschappen met elkaar te maken hebben.

Maarten heeft zojuist iemand aan de lijn gehad die wilde weten hoe het met het handbal is gesteld in Wageningen. Gelukkig ligt er tussen de stapels documentatie een sportinfo-boek op tafel, zodat hij kan melden dat er inderdaad een handbalvereniging is en op welk niveau ze spelen.

Het project Studenten bellen scholieren wordt in opdracht van de afdeling Voorlichting en pr uitgevoerd door het Instituut voor toegepaste voorlichtingskunde. De ITV-medewerkers Pieke Stevens en Jenny van de Weerd hebben 808 vwo-scholieren die op de voorlichtingsdagen zijn geweest, gebeld met de vraag of ze meer willen weten over studeren in Wageningen. Tijdens de eerste belronde gaven 430 scholieren aan dat ze graag teruggebeld wilden worden door een student die de studierichting van hun voorkeur doet. Deze scholieren worden deze weken gebeld door studenten die van te voren een beltraining hebben gehad.

In de pauze komt een jongen enthousiast binnen met een verhaal over een scholier die nauwelijks iets vroeg over de studie, maar juist alles wilde weten over het uitgaansleven en het leven op een afdeling. Bornsesteeg vond ze maar niets, want ze wilde een echte afdeling. Volgens mij had zij er wel zin. Ik heb meer dan een half uur met haar zitten kletsen over van alles en nog wat."

Het ITV organiseerde vorig jaar ook een bel-actie. Het idee komt uit de Verenigde Staten, waar dergelijke belacties volgens hoofd Voorlichting P.H.M. Aben een normaal verschijnsel zijn. Scholieren blijken de persoonlijke benadering erg op prijs te stellen. Het gaat er niet zozeer om studenten te werven, alswel om Wageningen nog eens positief onder de aandacht te brengen.

Het volgende gesprek van Maarten Quist verloopt wat stroever. Ze had zich nauwelijks voorbereid op dit gesprekje en zei alleen maar: vertel maar wat over de studie. Dus ging ik haar maar vragen waarom ze BWA ging doen. Langzamerhand kom je er dan toch achter dat ze nog vragen heeft." De meeloopdag, zo belooft hij, zal een hartstikke leuke dag worden waar je wat van Wageningen zal zien, kennis maakt met de studiecoordinator en samen ergens gaat eten. En natuurlijk zorgen wij voor slaapplaatsen."