Nieuws - 18 april 1996

GFT-compost onderdrukt ziekteverwekkers in potgrond

GFT-compost onderdrukt ziekteverwekkers in potgrond

Toevoeging van compost aan potgrond kan ziekteverwekkers aanzienlijk de kop in drukken. Dit blijkt uit onderzoek van drs G.J. Bollen en dr ir G. Tuitert van de vakgroep Fytopathologie, in opdracht van het nationaal onderzoeksprogramma Hergebruik Afvalstoffen en de Vereniging van Afvalverwerkers.

Bollen keek in hoeverre voetrot bij tomaten en verwelkingsziekte bij anjers, beide veroorzaakt door schimmels, verminderden door GFT-compost aan potgrond toe te voegen. Bij twintig procent toevoeging van zowel verse als nagerijpte compost verminderde voetrot met gemiddeld veertig procent. Verwelkingsziekte in anjers werd alleen door toevoeging van nagerijpte compost gereduceerd. Volgens de onderzoekers worden de ziekteverwekkers weggeconcurreerd door microben uit het GFT-compost. Waarom nagerijpte compost beter werkt dan verse is nog onduidelijk.

Tuitert, die begin juni haar onderzoek afrondt, heeft gekeken wat voor effect GFT-compost heeft op ziekteverwekkers in de boomkwekerij. De schimmel Phytophthora cinnamomi, die vooral coniferen aantast, kon met dertig procent worden verminderd door toevoeging van twintig procent verse en gerijpte compost aan de potgrond.

De schimmel Rhizoctonia solani, vooral een probleem bij stekplanten, werd door het GFT-compost met twintig tot tachtig procent gereduceerd. Dit effect werd alleen bereikt bij een toevoeging van twintig procent nagerijpte compost aan potgrond.

Naast de ziektewerende eigenschap heeft het gebruik van GFT-compost in potgrond nog meer voordelen. Het kan het gebruik van veen, dat in Duitsland, Scandinavie en de Baltische Staten in natuurlijke gebieden wordt afgegraven, beperken. Jaarlijks wordt twee miljoen kubieke meter veen gebruikt in de tuinbouw.

Ondanks de voordelen van GFT-compost in potgrond is nog onduidelijk of het in de praktijk wordt toegepast. De stichting die de kwaliteit van potgronden keurt, is terughoudend. Zij vreest het relatief hoge zoutgehalte van GFT-compost, veroorzaakt door etensresten. Commercieel belangrijke bomen als coniferen zijn daar gevoelig voor. Volgens Tuitert is dit probleem te verhelpen door het percentage GFT-compost in potgrond te beperken.