Nieuws - 11 mei 1995

Fax | Auckland, Nieuw Zeeland

Fax | Auckland, Nieuw Zeeland

Peter Detener studeerde in 1981 af als planteziektenkundige. Na zijn studie en vervangende dienst in Suriname vertrok hij met zijn vrouw Anny naar Nieuw Zeeland. Thans werkt hij bij HortResearch.


Nieuw Zeeland: sub-tropisch paradijs in de Pacific. Het klonk idyllisch en stond ons allebei aan. Het was echter niet de enige reden waarom we besloten in 1981 naar Nieuw Zeeland te emigreren. Ik had zes maanden praktijk gedaan in Suriname, en het tropisch klimaat, de ruimte en veel buiten leven sprak me erg aan. De dreiging van anderhalf jaar militaire dienst deed me uitkijken naar vervangende dienst in het buitenland, maar omdat Anny's Wageningse achtergrond in zuivel meer kans gaf op een baan in een westers land, werd al snel de beslissing genomen naar Nieuw Zeeland te gaan. Het was toentertijd moeilijk om naar Canada te emigreren. En Australie - vooral de grote steden - deed ons te veel denken aan Europa. Een toevallig gesprek met een Nieuwzeelander op sabbatical bij de Wageningse afdeling Zuivel gaf de doorslag. Vers van de universiteit naar een land aan de andere kant van de wereld.

In Nieuw Zeeland bleek een tekort aan levensmiddelentechnologen te bestaan, zodat Anny met haar ingenieursachtergrond in zuivel en proceskunde binnen twee weken een baan had. Voor mij als planteziektenkundige was dat veel moeilijker ook al had ik een brede basis in entomologie en virologie. Daarom ben ik toen promotie-onderzoek gaan doen in insekt-ecologie in de landbouw. Ik deed daar veel contacten bij op, die het me mogelijk maakten aan het einde van mijn onderzoek een baan te krijgen en werk nu bijna tien jaar voor de Nieuwzeelandse overheid, eerst voor de Department for Scientific and Industrial Research en nu voor HortResearch. Dit laatste onderzoeksinstituut kwam tot stand in 1992 toen alle overheidsinstituten inclusief die van het ministerie van Landbouw gereorganiseerd werden tot tien crown research institutes om wetenschappelijk onderzoek meer te richten op commerciele land- en tuinbouworganisaties en produktschappen. Anny heeft inmiddels tien jaar ervaring in produkt
ontwikkeling in de zuivelindustrie en is nu een paar jaar gestopt met werken om van de kinderen te genieten.

Nieuw Zeeland heeft erg veel te bieden. Anny en ik genieten van de uitgestrektheid van het land - acht keer Nederland met slechts 3,5 miljoen mensen - de natuur, de afwezigheid van zware vervuiling en regels die het leven in andere landen soms moeilijk maken. Onze kinderen, drie en zeven jaar, groeien op in een bijna klassenloze bevolking waar discriminatie op ras tot zekere mate aanwezig is, maar waar veel culturen naast elkaar wonen. De Maori zijn redelijk geintegreerd in de maatschappij en een groot gedeelte van de bevolking staat op het moment achter de overheid om Maori te compenseren voor het land dat in de vorige eeuw onrechtmatig is geconfisceerd.

Nieuw Zeeland heeft op dit moment een sterke economie. De tijden van vijftien procent inflatie en hypotheken rond de achttien procent liggen, sinds het eind van de jaren tachtig, achter ons. Harde maar economisch goed doordachte maatregelen over de laatste paar jaar beperken de inflatie nu rond de twee procent. De werkloosheid is teruggegaan naar ongeveer zeven procent.

We zijn blij met de beslissing die we vijftien jaar geleden maakten. Het schikt niet iedereen om huis en haard te verlaten; zonder enige zekerheid, omdat Nieuw Zeeland zeker niet de sociale en financiele vangnetten biedt zoals Nederland die kent. Maar het werkte voor ons!"