Nieuws - 31 augustus 1995

Den Ouden

Den Ouden

Zaire wil alle Rwandese vluchtelingen terugsturen. Is dat eigenlijk niet de beste oplossing?

Dat is een enorm politiek probleem. Zaire zit met een miljoen mensen extra. Dat is een ongecontroleerde bende, althans voor Zairese begrippen, die alle bossen in de omgeving kapt. Bovendien heeft de Hutu-militie het in de kampen voor het zeggen. Zelfs Artsen zonder grenzen wordt het te gortig. Hoogst ongelukkig allemaal.

Natuurlijk moeten die mensen terug, maar je kunt ze niet terugsturen naar een land dat nauwelijks een centraal bestuur heeft. De Tutsi's zullen bovendien willen uitzoeken wie de verschrikkelijke slachting op zijn geweten heeft. Natuurlijk willen ze weten wie hen dat geflikt heeft. Vergeet niet dat er miljoenen Tutsi's om het leven zijn gebracht.

Nee, ik denk dat de angst om terug te gaan niet overdreven is. De moordpartijen waren barbaars. En met behulp van aangepaste technologie, hakmessen, uitgevoerd...om het eens cynisch uit te drukken.

Het Westen is zelf deels schuldig aan de situatie daar. Wij moesten zonodig aandringen op het one man one vote systeem. Nou, dan weet je dat een partij het ineens voor het zeggen krijgt. In het oude systeem was tenminste nog een zeker evenwicht tussen de twee bevolkingsgroepen. Hetzelfde is in Bosnie gebeurd. Daar wonnen de islamieten de verkiezingen nipt. Kijk, dan moet je niet verbaasd staan te kijken als de andere bevolkingsgroep dat niet slikt.

Bij etnische en religieuze tegenstellingen vloeit er altijd zo ontzettend veel bloed; dat komt waarschijnlijk omdat je de andere partij niet langer als mensen beschouwt. Gewone klassentegenstellingen waren nooit zo bloedig, maar bij die andere conflicten snijdt men elkaar vrolijk de keel af.

Ik vind het logisch dat ze als de dood zijn. Het gevolg zal dus zijn dat die kampen langs de grens blijven bestaan en dat over een jaar of vijf de Tutsi's hun kans weer ruiken. En dan zitten die kampen ook nog eens in Zaire...Een land dat eigenlijk niet bestaat, dat van corruptie aan elkaar hangt. Een land dat alles heeft vernietigd wat de Belgen aan infrastructuur hebben aangelegd, met een idioot als Mobutu aan het hoofd."