Nieuws - 25 januari 1996

De Campagne

De Campagne

Ook de aarde is een schitterend ongeluk

In de LUW headquarters bespreken de communicatie-deskundigen de nieuwe publiciteitscampagne voor de werelduniversiteit.


A : ....en dan pakken we zo'n kop die over Wageningen gaat uit de krant. Dat trekt de aandacht. En daaronder komen de personeelsadvertenties.

B: Je bedoelt zo'n kop uit De Volkskrant van afgelopen zaterdag waar Eef Arnolds wordt geinterviewd. Dat een paddestoel zijn plek vindt blijft me verbazen. Een Wageninger die in het nieuws is, leuk idee. Zo zijn er ook nog wel wat artikelen verschenen over voeding en zo. Daar moet het reclamebureau dan maar wat moois van maken.

A: Ja, dat geeft mooi weer dat Wageningen vaak in het nieuws is, direct dan wel indirect. Dan zetten we erbij dat dat komt door de grote betrokkenheid van de Wageningse universiteit bij actuele maatschappelijke vraagstukken.

B: Misschien moeten we maar een stapeltje kranteberichten over Wageningen verzamelen en dan pikken we er elke keer een uit het koppenlaatje, zeg maar.

A: Wat dacht je van deze? Ook de aarde is een schitterend ongeluk. Een bericht uit De Gelderlander van 24 september 1995. Onze professor Salle Kroonenberg vertelt daarin over zijn fascinatie over het ontstaan van de wereld. Dat lijkt me wel een goeie.

B: Kroonenberg? Is dat niet die van Geologie?

A: Ja, zoiets.

B: Maar die is toch net opgestapt bij de universiteit, omdat hij niet meer nodig was? Is dat dezelfde Kroonenberg die nu hoogleraar in Delft wordt?

A: Ja die, die is leuk om mee te adverteren. Leuke man, schijnt goed onderwijs te geven.

B: Kunnen we dat wel maken? Goeie sier maken met iemand wiens leeropdracht we hebben geschrapt en die nu bij de concurrent gaat werken? Het college van bestuur en de universiteitsraad vonden het vakgebied niet belangrijk genoeg; het past niet in de missie, geloof ik. Ik vind het eigenlijk niet zo netjes om hem nu te gebruiken.

A: Nou, raad en college vonden het wel belangrijk, maar ze moesten bezuinigen. Er moesten een paar hoogleraren uit. Maar dat zegt niets over het belang. Het vakgebied bestaat nog steeds, alleen niet op hoogleraarsniveau. Nee, kijk, als we hier nu zo scheuren, dan zie je het gezicht van Kroonenberg net niet. Ja, zo. Zo herken je hem niet meer. Die rimpels boven zijn oog, daar herken je iemand niet aan. Ach en die tekst onder de kop, daar gaat het niet om. In onze advertentie niet tenminste.

B: Maar je kan nog wel lezen De hoogleraar Geologie en Bodemkunde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, net even thuis van ver weg geweest En dan een glimmende ste.., steen denk ik. Daar gaan ze moeilijk over doen. Het is trouwens Geologie en mineralogie.

A: Ik vind het een perfecte kop, het gaat om de kop. Die komt telkens terug in de advertenties. Een schitterend ongeluk, dat is een populaire serie, daar scoren we mee. Ik verwacht daar geen discussie over. Die Kroonenberg zal daar denk ik geen bezwaar tegen maken.

Enige dagen later:

B: He, 't gaat goed met de studentenaantallen, A, maar nog even over die advertentie. 't Schijnt dat Kroonenberg het allemaal wat armoedig vindt. Armoedig, ja. Als ze niets beters hebben, is het toch slecht gesteld met de LUW, vond ie. Of het onnadenkendheid of opzet is, weet ie niet.

Heeft Personeelszaken eigenlijk naar die advertentie gekeken?

Kroonenberg vermoedt dat iemand van PZ dit heeft verzonnen. Die weten toch wat er aan de hand is. Hij denkt aan opzet, maar hij gaat geen actie ondernemen. Hij vond het voldoende straf als wij vanwege zo'n ongeluk een nacht niet kunnen slapen.!