Nieuws - 16 november 1995

Controverse over belang insektecellen voor eiwitproduktie

Controverse over belang insektecellen voor eiwitproduktie

Insektecellen, geinfecteerd met gemodificeerd Baculovirus, zijn wel degelijk aantrekkelijk voor grootschalige produktie van eiwitten. Hiermee reageert viroloog dr J.M. Vlak, op de stelling van zijn promovendus dr F. Van Lier, die de voorkeur geeft aan zoogdiercellen om nuttige eiwitten te krijgen.

Van Lier onderzocht op de LUW insektecellen met Baculovirus in bioreactoren, en werkt inmiddels met zoogdiercellen bij het Groningse bedrijf Bio-intermediair.

De Wageningse virologen en procestechnologen hebben in de jaren tachtig een methode ontwikkeld om in een bioreactor met Baculovirus geinfecteerde insektecellen eiwitten te laten produceren, voor bijvoorbeeld diagnostische testen of medicijnen. Hiertoe worden virusgenen voor het manteleiwit, vervangen door het gen dat codeert voor het gewenste eiwit.

De bioreactoren leveren snel veel eiwit, maar een probleem is dat de virusproduktie, en daarmee de eiwitproduktie, na een enige tijd stopt, omdat er steeds meer defecte virussen, die zich niet kunnen vermeerderen, komen.

Van Lier zocht naar oplossingen. Een computermodel dat de groei van deze virussen voorspelde, leerde hem dat de toename van defecte virussen kan worden uitgesteld door het aantal infectieuze virussen per cel laag te houden. Experimenteel wist Van Lier met gespreide infecties, de produktie te verlengen tot twee maanden.

Niettemin acht hij grootschalige eiwitproduktie vooralsnog eenvoudiger via zoogdier- of bacteriecellen. Je doet er aan de ene kant voedingsmedium in, en aan de andere kant haal je het eiwit eruit."

Vlak merkt op dat meestal insektecellen genoeg eiwit leveren. Virussen zijn bovendien makkelijker genetisch te manipuleren zijn dan zoogdiercellen. Momenteel test een Amerikaans bedrijf insektecellen voor de produktie van griepvaccins. Deze vaccins, en daarmee de genen, moeten elk seizoen anders zijn. Zoogdiercellen zijn moeilijker te modificeren.