Nieuws - 2 november 1995

College buigt zich over fusie teeltvakgroepen

College buigt zich over fusie teeltvakgroepen

Het college van bestuur onderzoekt een fusie van de vakgroepen Tuinbouwplantenteelt, Ecologische landbouw, Theoretische produktie-ecologie (TPE) en Agronomie. Het heeft prof. dr J.C. Zadoks aangesteld als voorzitter van de adviescommissie, die verder bestaat uit de zes teelthoogleraren die het college graag in een vakgroep ziet.

Deze zomer hadden Agronomie en Tuinbouwplantenteelt het college al voorgesteld om te fuseren tot een vakgroep. Tuinbouwplantenteelt zag twee jaar geleden nog niets in een fusie, maar nu haar kritische massa door de bezuinigingen flink wordt aangetast en nu ook de studierichtingen Landbouwplantenteelt en Tuinbouwplantenteelt zijn gefuseerd, acht ook zij een fusie wenselijk. Het college wil naar aanleiding hiervan een fusie van alle vier de teeltvakgroepen onderzoeken.

Volgens agronoom prof. dr ir P.C. Struik heeft samenvoeging van de vier teeltvakgroepen het voordeel dat het onderwijs beter kan worden afgestemd. Nu is het nog zo dat elke vakgroep zoveel mogelijk vakken zelf wil geven, omdat ze voor elke student capaciteit krijgt.

Struik ziet de grenzen tussen de verschillende vakgroepen vervagen en acht een formele scheiding tussen ecologische landbouw en gangbare landbouw niet wenselijk. Het is nog de vraag of ook TPE en Ecologische landbouw een fusie willen. De betrokken hoogleraren waren niet bereikbaar voor commentaar.