Nieuws - 24 september 1998

Buitenshuis

Buitenshuis

Buitenshuis
  • De Delftse universiteit had de afgelopen weken wat wateroverlast. In de bibliotheek staat water, omdat de glazen koepel van het gebouw niet bestand was tegen alle regen. Tussen de inderhaast leeggehaalde tijdschriftenstellingen staan enkele oudpapierbakken water te verzamelen. Er staat een paar centimeter in. De schade? Een paar natte tijdschriften, laat een woordvoerder weten. Niet slecht voor nieuwbouw. (Delta)
  • De informatica-opleidingen van de universiteiten in Nijmegen en Eindhoven gaan speciale cursussen geven voor het personeel van Philips. In twee jaar worden de cursisten klaargestoomd tot informatica-onderzoeker in het NatLab van Philips. Het bedrijf heeft een nijpend tekort aan informatici en betaalt de universiteiten dertigduizend gulden per student. Inmiddels hebben zich 21 studenten aangemeld. (KU Nieuws)
  • Leidse eerstejaars studenten presteren veel beter, sinds de universiteit het bindend studieadvies heeft ingevoerd, meldden we vorige week. De Groningse universiteit is niet geimponeerd. In Leiden mag dan 39 procent van de eerstejaars de propedeuse in een jaar hebben gehaald - een stijging van tien procent - maar in Groningen haalde 43 procent van de studenten het diploma, zonder bindend advies. En waar in Leiden 85 procent van de studenten de benodigde 21 studiepunten voor de prestatiebeurs haalde, voldeed in Groningen 87 procent aan de eis. Een Groningse studiecoordinator: Wat een bombarie! (UK)
  • Het Leidse Crisis Onderzoek Team onderzocht de rellen van Marokkaanse jongeren op het Overtoomse Veld in Amsterdam. Het COT is afgeleid van de Leidse vakgroep Bestuurskunde, werd dit jaar verzelfstandigd en verhuisde naar de Leidse dependance in Den Haag. COT-voorzitter is de hoogleraar Uri Rosenthal, die regelmatig opdrachten weigert. Wie betaalt, bepaalt, komt bij ons niet voor. Er werken twintig personeelsleden, voornamelijk gepromoveerden. (Mare)
  • Slechts weinig ingenieurs krijgen een toppositie als leidinggevende, ontdekte de Twentse psycholoog Pim Paffen. Ze zouden sociaal vaardiger moeten zijn, zo verklaart hij zijn uitkomst. Paffen ondervroeg 45 topmanagers en noteerde dat ondernemerschap, leiderschap en multidisciplinaire breedte heel belangrijk zijn. Helaas berschikken maar een paar techneuten over deze kwaliteiten. De ingenieur die een complex probleem weet te ontleden en te construeren en daarnaast iedereen onder een paraplu kan praten, gaat het maken in het management. (UT Nieuws)
  • De Tilburgse economiefaculteit dacht een gat in de markt te hebben gevonden: een vijfde studiejaar in de vorm van prijzige postdoctorale opleidingen op het gebied van Informatiemanagement en Duitslandstudies. Maar helaas, slechts vijf cursisten meldden zich aan voor Duitslandstudies, geen enkele voor management. De initiatiefnemers wijzen de economische hoogconjunctuur aan als boosdoener: afgestudeerden komen moeiteloos aan een baan. Daarom gaan ze nu bedrijven in plaats van afgestudeerden benaderen. (Univers)
  • De Tilburgse econometrist Jan Magnus was even te gast bij de St. Petersburg State University of Economics and Finance voor een seminar en de presentatie van zijn boek. Op het seminar 31 deelnemers, van wie 28 vrouw. Waarom? Omdat de academische salarissen zo laag zijn en de mannen als traditionele kostwinners iets moeten doen waarmee ze echt geld verdienen. Verder is de situatie in de provincie niet rooskleurig. In Syktyvkar mogen universitaire docenten de telefoon niet meer gebruiken om kosten te sparen. (Univers)
  • De fameuze en inmiddels beeindigde studentenstrip Mussengang van het Groningse universiteitsblad, waarin jarenlang het leven in een studentenhuis werd verbeeld, is bewerkt tot een theaterstuk. In acht delen passeren de lieve Mathilde de Bruijne, de brallende Eduard de Bock, de vegetarische en feministische Berendina Bergsma en de gereformeerde Annie Stortemelk de revue. Mussengang was jarenlang de studentenstrip in de universiteitsbladen. (UK)