Nieuws - 23 maart 1995

Bonden willen premie

Bonden willen premie

De vakbonden hebben in het Overlegorgaan personele aangelegenheden Landbouwuniversiteit aangedrongen op een beloningssysteem voor het opvullen van vacatures met interne kandidaten. Het college van bestuur voelt wegens de bezuinigingen weinig voor extra bonussen, maar vindt wel dat de druk op het plaatsen van interne kandidaten mag worden opgevoerd. Een vacature kan nu worden geblokkeerd als een vakgroep weigert een interne kandidaat te plaatsen, maar dit kan niet oneindig worden toegepast, meent het college.

De interne plaatsing van kandidaten verloopt moeizaam zo blijkt uit een rapportage van het Mobiliteitsbureau. Voor achttien interne vacatures zijn weliswaar 24 interne kandidaten voorgesteld, maar slechts vier geplaatst. Het Bureau wijt dit aan aanloopproblemen. Het aantal plaatsingen is in het vierde kwartaal overigens gestegen tot zeven en in het eerste kwartaal van 1995 zijn al tien medewerkers op een interne vacature geplaatst.

Het Mobiliteitsbureau is ongeveer een jaar geleden opgericht om medewerkers van de Landbouwuniversiteit, vooral degenen die getroffen worden door bezuinigingen, en aio's te helpen bij het zoeken naar een andere baan. Dit is in het belang van de universiteit omdat de kosten voor eventuele wachtgelden drukken op het budget van de LUW. Een outplacementtraject blijkt gemiddeld negen tot twaalf maanden te duren. Volgens medewerkster mw mr E. Wegdam hebben zich na de circulaire inmiddels meer dan honderd medewerkers aangemeld; overigens nog weinigen uit de clusters en sectoren die zwaar door de bezuinigingen worden getroffen. Dat komt, denkt Wegdam, omdat nog niet bekend is wie dat precies zijn.