Nieuws - 12 juni 1997

Zweet en staal

Zweet en staal

Zweet en staal
Monkey's Gym
De beat uit de muziekinstallatie vermengt zich met het droge tikken van staal op staal. De schuine zolderwanden zijn grotendeels bedekt met spiegels. Tussen de spiegels hangen posters van Arnold Schwarzenegger en Hulk Hogan. Enkele mannen op de fitness-apparaten beginnen al op de idolen te lijken
De imposante gestalte van Gerrit Meijer beheerst de ruimte achter de kleine bar in de hoek. Bij zijn gasten staat hij bekend als Monk. Om te illustreren waar hij die bijnaam aan heeft verdiend, kromt hij de rug en spant de spieren in zijn armen. Hij fronst zijn wenkbrauwen en wijst naar het plafond, waar een gorilla-knuffel hangt. In een tijdschrift stond een advertentie met een gorilla in een T-shirt. Op het T-shirt stond Monkey's Gym. Toen hebben de jongens het hier ook Monkey's Gym genoemd. Dat klinkt toch een stuk beter dan Fitness Het Oude Bijenhuis, zoals het hier eigenlijk heet. Sindsdien noemen ze me Monk.
Meijer beheert de fitness-club. Dagelijks gebruikt hij de apparaten om zijn spieren in vorm te houden. Al krijg je die buik er niet meer af, grapt een van de mannen aan de bar. Hij antwoordt slechts door de betreffende bolling in zijn T-shirt met een zekere trots in beide handen te nemen
Het is druk. Veel mensen komen hier om nog voor de vakantie hun pensje kwijt te raken. Na de vakantie is het ook weer wat drukker, stelt Gerrit Meijer. Dan moeten velen het vakantiepensje weer wegwerken
Op een vraag van een bezoeker bukt hij en pakt een melkfles uit de koelkast. Met een zwier vult hij de kleine blender op de bar. Hij neemt een halve banaan aan van de bezoeker en zet de vrucht rechtop in de melk. Dan pakt hij een grote bus van een schap achter de bar en werpt twee eetlepels wit poeder bij de melk. Nadat hij de blender een halve minuut heeft laten loeien, giet hij de inhoud in een glas. Eiwitten en calcium en zo. Iets sterkers is niet nodig en dat verkopen we ook niet.
Als de bezoeker het glas heeft leeggedronken, leegt Meijer de blender, waardoor het glas weer bijna vol is. Kijk, hier krijg je twee glazen voor een knaak, terwijl je in andere clubs meer betaalt voor een glas. Monkey's is dan ook geen commerciele club. Het is zo'n twintig jaar geleden begonnen toen jongerensoos Het Oude Bijenhuis een paar apparaten op zolder zette, om jongeren van de straat te houden. Nog steeds gelden er bijzonder schappelijke prijzen. Dat heeft tot gevolg dat de apparatuur niet het nieuwste van het nieuwste is, en dat er af en toe verfsplinters van de gewichten vallen. Maar liever houd beheerder Meijer lage prijzen voor de klanten dan dat hij de ruimte voor een ton volbouwt met computergestuurde rommel. Dat is volgens hem ook een belangrijke reden waarom relatief veel studenten zijn zaak bezoeken
Voor Dirk Kortekaas speelden de tarieven een grote rol in zijn keuze voor Monkey's Andere centra zijn significant duurder, stelt de onlangs afgestudeerde econoom. Nu, tussen afstuderen en vaste baan, bezoekt hij de fitness tot vijf keer per week, samen met een vriend met wie hij ook hardloopt. Kortekaas houdt nu eenmaal van sporten. Dat hij met zijn figuur de blits maakt op het strand is een bijkomstigheid. Niet alle vrouwen vallen op zoveel spieren. Mijn vriendin vindt het zelfs een beetje te veel worden. Toch ziet hij het niet zitten om voor haar een paar avonden in de week thuis voor de buis te zitten met een pilsje. Dit is leuker.
In een hoek van de zaal steken op schouderhoogte twee spijlen uit de muur. Hans van der Meulen drukt zich op, zoals bezoekers van een popconcert zich omhoog werken op de schouders van twee andere toeschouwers. Goed voor de triceps, verklaart hij. Die zitten aan de achterkant van de bovenarm. Van der Meulen is afgestudeerd in de plantenziektekunde maar werkt als computerprogrammeur. Als je de hele dag op een kantoor zit, dan moet je ook je spieren af en toe laten werken.
Monkey's bevalt hem wel. Hij trainde er al toen hij nog studeerde. Dit is een plek waar Wageningse jongeren en studenten het met elkaar kunnen vinden. Die sfeer, dat doet me goed. Hij krijgt bijval van Lisette de Jong. Studenten en Wageningers gaan leuk met elkaar om. Het ene moment zit je met een moleculair wetenschapper te praten, even later met iemand die al zijn hele leven bij de papierfabriek werkt.
Net als Van der Meulen en Kortekaas combineert De Jong de training bij Monkey's met een conditiesport. De spiertraining is voor haar een aanvulling op hardlopen. Zo train ik alle spiergroepen en blijf ik in balans. Maar ik vindt dit geen sport. Ik wordt er niet moe van.
Het zijn meest mannen die Monkey's bezoeken. Ik trek wel de aandacht, merkt De Jong. Door al die spiegels kijkt iedereen naar iedereen. Maar goed, ze kijken ook veel naar zichzelf. Of een getraind uiterlijk indruk maakt op de andere sekse weet ze niet zo direct. Maar een beetje strak, dat waardeert iedereen wel.
De mbo-student Patrick van de Brug komt een paar keer per week op zijn brommer van Rhenen naar Wageningen. Door te trainen wil hij het figuur terug dat hij verloor door de ziekte van Pfeiffer. Dan kan je niks en van de verveling ga je vreten. Van de Brug heeft twee grote inspiratoren. Zijn vader, die aan bodybuilden doet, en Arnold Schwarzenegger. Als je zo'n poster ziet, dan weet je waar je het voor doet.