Nieuws - 7 december 1995

Werkgevers kraken Professional Masters

Werkgevers kraken Professional Masters

De Raad van centrale ondernemingsorganisaties (RCO) heeft kritiek op de Professional Masters-opleidingen van de Landbouwuniversiteit. In een reactie op het Hoger onderwijs en onderzoeksplan (HOOP) van minister Ritzen zeggen de werkgevers dat door de Masters-opleidingen het door Ritzen bepleitte onderscheid tussen hbo en universiteit vervaagt.

De werkgevers betwijfelen of de tachtig door het hbo aangeboden Professional Masters-opleidingen voorzien in een behoefte op de arbeidsmarkt. Daarom onderschrijven ze het voorstel van Ritzen om de titel Professional Master te beschermen.

In het HOOP worden een aantal voorwaarden genoemd waar een Masters-opleiding aan zou moeten voldoen, om te voorkomen dat het niets anders is dan een met overheidsgeld gefinancierd vijfde jaar hbo. De belangrijkste daarvan is dat de deelnemers dienen te beschikken over enkele jaren werkervaring.

Volgens de werkgevers dienen de Masters-opleidingen beroepsgericht te zijn, zodat ze ook nuttig zijn voor academici met werkervaring. Deze opleidingen kunnen dan echter geen deel uitmaken van het reguliere programma van een universiteit. De RCO ziet dan ook niets in het 3 + 2-model van de LUW, waarin de Masters-opleidingen de tweede fase vormen.