Wetenschap - 1 januari 1970

Wb eet mee

Wb eet mee

Wb eet mee Veel biologisch, geen toetje In tv-reclames komen studenten niet verder dan het bakken van een eitje of het gieten van kokend water over noodles uit een zakje. Bestaat dit archetype van de student ook in de Wageningse studentenhuizen? Wb neemt de komende weken de proef op de som en schuift bij de studenten aan tafel. Deel 1: Mee-eten bij studentenhuis De Rotte Appel. Bewoners: zes waarvan twee werkend, twee katten. Kenmerken: niet-rokers, koelkast zonder bier, biologisch, vegetarisch en veganistisch, in de regel geen toetje. Favoriet: kaasfondue, salade. ,,Als je jarig bent mag je kiezen wat je wilt eten. Dat wordt vaak kaasfondue’’, vertelt Ellen van der Steen. Hoewel ze zelf niet zo van koken houdt, probeert ze het toch eens per week te doen. In huis drukt niemand echt zijn snor. ,,Jawel, Jorit’’, roepen Ellen en Aline Kraai vrolijk in koor. Jorit Dekker werpt daar tegenin dat hij vaak in het weekend kookt, wat vervolgens wordt beaamd. De bewoners van de Rotte Appel gebruiken vaak biologische producten, vooral groenten, melk en eieren, omdat ze vinden dat dat beter is voor het milieu dan de ‘extreme landbouw’, en bovendien gezonder. Aline: ,,We hadden ook een abonnement op een biologisch groentepakket, maar omdat er ‘s zomers zo weinig mensen thuis zijn hebben we dat opgezegd.’’ Biologische kaas en fruit vinden ze te duur. ,,We blijven tenslotte studenten’’, aldus Aline. Irene S**** eet als enige in huis veganistisch: ze eet geen producten van dierlijke oorsprong. ,,Ik ben tegen dierenleed’’, verklaart ze haar keuze. Jorit meldt het ‘verbazingwekkend weinig lastig’ te vinden om daar rekening mee te houden. Ze houden dan wat voor haar apart of gebruiken producten als sojaroom. Vandaag is er voor haar een aparte kom met een salade van komkommer, tomaat en sesamzaadjes. Irene heeft - voor de gelegenheid - het toetje gemaakt: een soort kwarktaart met sojayoghurt en agar-agar, een plantaardige gelatine. De kleine keuken - nog geen zes vierkante meter – is met alleen een fornuis, een tafel met vier stoelen, een klein aanrecht, een tafelmodel koelkast zonder vriezer en een vuilnisbak al goed vol. Jampotjes gevuld met kruiden hangen ouderwets met de deksel onder de planken aan de muur gespijkerd. De gft-bak staat ongebruikt op het dakterras. ,,Omdat er zo weinig mensen thuis waren hebben we hem deze zomer niet gebruikt, maar dat zou nu wel weer kunnen ja’’, aldus Jorit. Eten doen de bewoners aan de tafel een verdieping hoger, in de grote woonkamer. De tv blijft uit. Hét gespreksonderwerp van de laatste tijd is huisbaas Pim, die zichzelf regelmatig binnenlaat en komt vragen naar de vordering van de bouwvakkers die op zaterdagen het huis brandveiliger komen maken. Het menu bestaat vandaag uit falafel – zelfgemaakt van biologische falafelmix - met broodjes, salade, Mexicaanse bonen, maïs, crème fraîche en geraspte kaas. Het smaakt weinig uitgesproken, net als de taart na afloop. Samen koffie of thee nadrinken doen ze niet, samen afwassen vaak wel. Vandaag is Irene Houwer, die na-at, de klos. ,,Maar ach, het is zo gebeurd.’’ | Y.d.H. Huisrecept De Rotte Appel Salade: IJsbergsla, feta, maïs, knoflookolijven, geroosterde sesamzaadjes en zonnebloempitten, tomaat, komkommer, zout. Tip: feta er vroeg bij doen zodat de smaak overal intrekt.

Re:ageer