Wetenschap - 12 september 1996

Wagenings advies gevraagd over gras in Amsterdam Arena

Wagenings advies gevraagd over gras in Amsterdam Arena

Het ingenieursbureau Heidemij, verantwoordelijk voor het gras in het Amsterdamse Arena-stadion, heeft contact gezocht met het Instituut voor Agrobiologisch en Bodemvruchtbaarheidsonderzoek (AB-DLO) in Wageningen. Heidemij overweegt een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaken van de slechte grasmat in het voetbalstadion.

De grasmat in de Arena is erg gehavend en herstel blijft uit. Volgens dr ir A. Schapendonk van AB-DLO is de directe reden daarvan duidelijk: na de aanleg werd de mat te vroeg bespeeld door Ajax. Maar met een volgende vervanging van de grasmat in zicht wil Heidemij graag weten of er nog andere oorzaken zijn van de slechte gesteldheid van het gras.

De grasmat in de Arena ligt in een betonnen bak, waarin leidingen voor de drainage en de toediening van nutrienten liggen. Dit systeem blijkt in de VS te voldoen; onderzoek moet nu aantonen of dit systeem goed kan gedijen in ons klimaat met de hier gangbare grassoorten. De lichtinval in de Arena is mogelijk een factor van belang; door de dicht op het veld staande tribunes is de lichtinval beperkt. Daarnaast spelen interacties met de bodemstructuur, de nutrientengift en de temperatuur een rol. Het AB-DLO heeft faciliteiten om de mogelijke relaties op een rij te zetten en de kennis om adviezen te geven, meldt Schapendonk.

Hij wil daarbij samenwerken met collega's van DLO en de Landbouwuniversiteit. In het verleden heeft hij met dr ir E.A. Lantinga, van de LUW-vakgroep Theoretische productie-ecologie, gewerkt aan een model om de lichtverdeling te berekenen in het San Siro-stadion, de thuishaven van AC Milan. In Milaan hebben ze gebruik gemaakt van lichtdoorlatend materiaal bij de bouw", vertelt Lantinga, die denkt dat de lichtinval in de Arena bepaald kleiner is dan in het San Siro-stadion.

Heidemij heeft de grasmat in de Arena aangelegd, de graszoden komen van Bos Zaden en het graszaad is afkomstig van zaadbedrijf Barenbrug. Dat graszaad heeft in principe een goede reputatie, meldt Lantinga; het bedrijf leverde ook graszaad voor het EK voetbal in Engeland.