Nieuws - 29 februari 1996

Wagenings NMR-centrum krijgt twee miljoen gulden

Wagenings NMR-centrum krijgt twee miljoen gulden

Het Wagenings NMR-centrum (Nuclear Magnetic Resonance) krijgt twee miljoen gulden van de Europese Unie. Het geld is bestemd voor de training en de reis- en verblijfkosten van onderzoekers van buiten Wageningen. Zo kunnen zij gratis gebruik maken van de aanwezige apparaten en kennis over landbouwkundige NMR-toepassingen.


Het NMR-apparaat is in feite een grote magneet, die gebruik maakt van het feit dat ieder molecuul zijn eigen kernspin heeft. Uit een resonantiespectrum kunnen onderzoekers structuurgegevens afleiden. Zo is het mogelijk te kijken naar structuren zonder het betreffende organisme aan te tasten. De techniek kan inzicht geven in biomoleculaire processen zoals celdeling, afweerreacties en eiwitsynthese.

Het Wagenings NMR-centrum is een samenwerkingsverband tussen de Dienst Landbouwkundig Onderzoek en de Landbouwuniversiteit. In Utrecht en Nijmegen bestaan ook NMR-centra, maar die worden meer gebruikt voor medische diagnostische doeleinden. Het Wagenings centrum specialiseert zich in landbouwkundige toepassingen.