Nieuws - 14 september 1995

Wageningers zijn intensieve netwerkers

Wageningers zijn intensieve netwerkers

Bijna negentig procent van de Wageningse wetenschappers communiceert wel eens elektronisch met computers buiten de eigen instelling, veelal per e-mail. Maar ook andere vormen als netsurfen via de pagina's van het world wide web (www) of software ophalen rukken op. Dat blijkt uit een onderzoek van Surfnet, beheerder van het interuniversitaire netwerk.

Samen met Twente haalt Wageningen de hoogste score van alle universiteiten; het landelijk gemiddelde is 68 procent. E-mailen is voor 82 procent van de Wageningse wetenschappers dagelijkse kost. Ruim de helft van deze groep ontvangt vier of meer berichtjes per dag; tien procent zit boven de twintig per dag.

Informatie bekijken via het www doet 28 procent; merendeels met apparatuur die ook de plaatjes kan weergeven. Meepraten in discussiegroepen is minder populair, dertien procent doet dat wel eens.

Naast honderd medewerkers polste Surfnet per instelling ook honderd studenten. Op de LUW maakt 58 procent van hen soms elektronisch contact met computers op andere universiteiten; 55 procent e-mailt af en toe, eenderde doet dat dagelijks. Met een score van nog geen tien procent is het www veel slechter bekend onder studenten. Minder dan twee procent praat wel eens mee in een discussiegroep. Landelijk komen de Wageningse studenten op de vierde plaats.