Nieuws - 10 oktober 1996

WIAS opent lab voor genetisch screenen landbouwhuisdier

WIAS opent lab voor genetisch screenen landbouwhuisdier

Op 15 oktober opent de onderzoekschool WIAS (Wageningen Institute of Animal Sciences) een nieuw laboratorium, gericht op het verder ontrafelen van het erfelijk materiaal van het landbouwhuisdier. Momenteel zijn de chromosomen van het erfelijk materiaal redelijk in kaart gebracht.


De nieuwe apparatuur moeten helpen de precieze locatie van de individuele genen te vinden. Het laboratorium heeft een half miljoen gulden gekost en is betaald door het PPS-Mibiton, een fonds dat met geld uit de aardgasbaten doorstroming van onderzoek naar het bedrijfsleven wil bevorderen. Voorwaarde voor de financiering is dat vijftig procent van het geld binnen enkele jaren kan worden teruggestort.

Het WIAS hoopt dat bedrag via de derde geldstroom te kunnen terugbetalen. Het bedrijfsleven is zeer geinteresseerd in het onderzoek, meent WIAS-onderzoeker dr M.A.M. Groenen, vooral bedrijven die zich met fokkerij van kippen, varkens en koeien bezighouden. In opdracht van fokkerijbedrijven is de onderzoekschool reeds op zoek naar genen met economisch belangrijk kenmerken, zoals gevoeligheid voor ziekten, vruchtbaarheid en vleeskwaliteit.

De genetische screening van landbouwhuisdieren zal gebruikmaken van resultaten uit het human genome-project, het megaproject waarin de DNA-volgorde van het menselijk genoom wordt ontrafeld. Een groot deel van de genenvolgorde is bij mens en dier hetzelfde. Door de DNA-volgorde van de menselijke chromosomen naast die van de dieren te leggen kunnen we veel sneller de gewenste genen vinden. We noemen dat comparative genome mapping", aldus Groenen.