Nieuws - 8 februari 1996

Vwo-scholieren tevreden over LUW

Vwo-scholieren tevreden over LUW

De voorlichtingsbijeenkomst van de studierichting Biologie is vorig jaar het best bezocht tijdens de voorlichtingsdagen van de Landbouwuniversiteit. Ook Levensmiddelentechnologie en Bioprocestechnologie waren populair.


De scholieren hadden weinig interesse in de richtingen Plantenwetenschappen, Landbouwtechniek, Economie en Agrosysteemkunde. Dat blijkt uit een enquete onder vwo-scholieren die de voorlichtingsdagen op 18 en 25 november bezochten.

Veruit de grootste groep scholieren (43 procent) kreeg belangstelling voor een Wageningse studie door gesprekken met familie, vrienden en kennissen. Een kwart liet zich inspireren door het blad Studeren 96 en achttien procent door informatie van de schooldecaan. Driekwart van de scholieren was nog nooit op de LUW geweest.

In het algemeen zijn de scholieren voldoende geinformeerd tijdens de voorlichtingsrondes, vinden ze. De richting Plantenwetenschappen heeft alle scholieren goed geinformeerd; Bosbouw slechts drie van de vier scholieren. De andere richtingen schommelen rond de negentig procent. Bosbouw krijgt ook de laagste waardering van de scholieren (6,6), tegen een gemiddeld rapportcijfer van 7,3. Driekwart van de scholieren heeft een positiever beeld van Wageningen gekregen tijdens de voorlichtingsdagen.

1800 Scholieren bezochten de voorlichtingsdagen. Achthonderd van hen stuurden de enquete terug. Bijna de helft van die achthonderd gaat zeker aan de LUW studeren. Bijna 37 procent, met name 5-vwo'ers, weet het nog niet. Biologie is bij twaalf procent van de scholieren eerste keuze, gevolgd door Zootechniek (9,4 procent), Voeding (9 procent) en Levensmiddelentechnologie (8,5 procent). De Universiteit Utrecht blijkt de belangrijkste concurrent: een derde van de scholieren bezocht daar ook de open dagen.

Op 3 februari hadden zich 601 scholieren opgegeven voor een LUW-studie bij de Informatie Beheer Groep, evenveel als vorig jaar begin februari. Het totaal aantal aanmeldingen bij de universiteiten daalde met elf procent. De aanmeldingen in Wageningen, Limburg, Eindhoven, Groningen, Brabant en Rotterdam daalden niet of nauwelijks, de andere universiteiten kampen vooralsnog met een afname van dertien procent of meer. Twente blijft aangeschoten wild met een verwachte daling van 29 procent. Het aantal aanmeldingen bij de agrarische hogescholen daalde met twaalf procent, het hbo-gemiddelde. De hogeschool Larenstein te Velp staat op een daling van maar liefst twintig procent.