Nieuws - 28 maart 1996

Vrachtverkeer zorgt voor luchtwegklachten

Vrachtverkeer zorgt voor luchtwegklachten

Er bestaat een verband tussen de intensiteit van het vrachtverkeer en luchtwegklachten bij kinderen die langs snelwegen in Zuid-Holland wonen. Dat ontdekten studenten en medewerkers van de vakgroep Humane epidemiologie en gezondheidsleer. Naarmate het aantal vrachtwagens toeneemt, nemen ook de chronische luchtwegklachten toe en vermindert de longfunctie. Deze resultaten zijn op 27 maart gepubliceerd op een seminar van de onderzoekschool NIHES (The Netherlands Institute for Health Sciences).

De omvang van de gevonden effecten is ongeveer even groot als bij kinderen van ouders die roken. In de wijken met het meest intensieve vrachtverkeer was het percentage luchtwegklachten twee maal zo hoog als in de laagst belaste wijken. De longfunctie lag gemiddeld vijf procent lager. De onderzoekers vermoeden dat roetdeeltjes uit de dieselmotoren de oorzaak zijn van het effect.

Voor het onderzoek zijn duizend schoolkinderen onderzocht die binnen een afstand van een kilometer langs snelwegen in Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiderdorp en Voorburg wonen. Dit op verzoek van de Dienst Water en Milieu van de provincie Zuid-Holland.

Het is voor het eerst dat een verband is gevonden tussen vrachtverkeer en longklachten. Daarom wil projectleider prof. dr B. Brunekreef nog geen algemene conclusies trekken. Dit verband moet in andere woonwijken eerst opnieuw bevestigd worden."