Wetenschap - 24 april 1997

Voorpagina Nieuws

STW blijft Wagenings onderzoek financieren
De technologiestichting STW blijft het Wagenings onderzoek ook in de toekomst financieren. Dat is besloten tijdens een overleg tussen STW en het ministerie van LNV. Uitsluiting van Wagenings onderzoek voor de STW-programma's is onwenselijk en juridisch onjuist, stelde het ministerie van LNV na overleg met de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken. Wel kan STW een budgetverdubbeling verwachten
Eind februari kondigde STW aan Wageningse onderzoeksprojecten niet langer te willen financieren. De stichting kampt met geldgebrek, moet te veel onderzoeksvoorstellen afwijzen en wil het Wagenings onderzoek uitsluiten, omdat het onderscheid tussen universitair en niet-universitair onderzoek niet meer duidelijk is in het kenniscentrum Wageningen. Die keuze was volkomen arbitrair, beaamt STW-voorzitter dr Kees le Pair. De kwaliteit van de Wageningse onderzoeksvoorstellen is goed.
STW stelde voor dat het ministerie van LNV met extra geld voor landbouwkundig onderzoek over de brug zou komen. Maar daarvan kan geen sprake zijn, meldt directeur dr Loes van Vloten-Doting van de Directie Wetenschap en Kennisoverdracht (DWK) van het ministerie. De stichting wordt uit de rijkskas gefinancierd, klaar uit. Wel hebben STW en het ministerie van LNV afgesproken dat ze regelmatig gaan overleggen of de Wageningse aanvragen waarin ook DLO participeert een universitair karakter hebben. Volgens Le Pair financiert zijn stichting universitair onderzoek en geen toegepast onderzoek van onderzoekscentra als TNO en DLO. Soms liggen er complicaties bij een aanvraag, bijvoorbeeld bij Wageningse dubbelfuncties. Het ministerie gaat helpen om de verwevenheid tussen LUW en DLO te ontrafelen.
Daarmee is de uitsluiting van Wagenings onderzoek voor STW- financiering van de baan, maar kampt de stichting nog steeds met geldgebrek. Le Pair heeft goed nieuws opgevangen: Economische Zaken wil ons een budgetverdubbeling geven. We krijgen nu zestig miljoen gulden per jaar van de overheid. Op aandrang van de werkgeversorganisatie NCW wil de overheid dat bedrag verhogen naar 110 miljoen per jaar. Het ministerie van LNV had dit ook opgevangen; dat maakte ons gesprek heel plezierig. (ASi)
Aardappel op termijn resistent tegen wortelknobbelaaltjes

De wortelknobbelaaltjes van het geslacht Meloidogyne behoren in aardappelen en vollegrondsgroenten tot de meest schadelijke pathogenen. Omdat de overheid grondontsmetting aan banden legt en omdat vruchtwisseling duur is, hebben de telers grote behoefte aan resistente gewassen. Ir Geert Janssen, die 18 april promoveerde bij plantenveredelaar prof. dr Evert Jacobsen, vond een aantal wilde aardappelsoorten die resistent zijn tegen een of meerdere van deze aaltjessoorten
Janssen selecteerde wilde verwanten van de aardappel op resistentie. Hij infecteerde het materiaal, afkomstig uit de genenbank, met drie soorten aaltjes en keek op welke wortels de aaltjes zich niet of nauwelijks vermeerderen. Vijf wilde aardappelsoorten bleken zeer resistent tegen twee van de drie aaltjes. Veertien soorten bleken resistent tegen het derde type, M. hapla geheten