Nieuws - 23 mei 1996

Voorlopig geen ov-functie studentenchipkaart

Voorlopig geen ov-functie studentenchipkaart

De bijna honderdduizend studenten die in augustus de nieuwe studentenchipkaart krijgen, kunnen die kaart niet gebruiken in bus of trein. De initiatiefnemers, waaronder de beurzenbank IBG, hebben dat besloten na kritiek van onderwijsinstellingen.

De experimentele chipper die dit jaar werd gebruikt in een pilot-project met twintigduizend hbo- en wo-studenten in Groningen en Twente was behalve college-, bel- en betaalkaart ook OV-studentenkaart; daarnaast had de kaart een per instelling wisselende mogelijkheden. De studenten bleken tijdens evaluaties tevreden over deze kaart en daarom wilden de IBG, IBM en PTT Telecom die komend studiejaar op grote schaal invoeren. Ze dachten 150 duizend kaarten te kunnen afzetten.

Maar de onderwijsinstellingen, die de kosten van de kaart moeten dekken, vinden de kaart van het consortium te duur. Het consortium heeft daarom de ov-functie voorlopig geschrapt, omdat die de chipkaart duur maakt. Zonder ov-functie kan de studentenkaart bovendien meerjarig worden. De kosten, eerder geraamd op vijftien gulden per kaart per jaar, worden volgens de woordvoerder nu duidelijk lager.