Wetenschap - 7 maart 1996

Vooraanmeldingen LUW stijgen weer licht

Vooraanmeldingen LUW stijgen weer licht

De animo onder scholieren om volgend jaar te gaan studeren is vorige maand iets toegenomen. Meldden zich tot eind januari bijna twaalf procent minder studenten in Groningen aan dan een jaar eerder, per 23 februari is de achterstand op vorig jaar nog maar 9,9 procent. Het aantal belangstellenden voor de Landbouwuniversiteit steeg licht met 1,1 procent, van 620 naar 627, ten opzichte van de peildatum in 1995.

Volgens de IBG in Groningen, waar studenten zich moeten aanmelden, is een kleine verbetering opgetreden ten opzichte van de afgelopen maanden, maar is de kans klein dat de achterstand in de universitaire aanmeldingen helemaal wordt weggewerkt. Op korte termijn betekent een daling van het totale aantal studenten overigens geen financiele ramp voor de universiteiten. Het totale budget staat min of meer vast; alleen instellingen die marktaandeel verliezen, lijden pijn.

Bij zes universiteiten verlopen de vooraanmeldingen nog steeds gunstig, met achterstanden van minder dan drie procent op vorig jaar. Drie daarvan (Wageningen, Maastricht en Groningen) deden het ook vorig jaar al goed en lijken dus werkelijk bezig hun marktaandeel te vergroten.