Nieuws - 21 november 1996

Voedingsvezels verstoren vetvertering in de dunne darm

Voedingsvezels verstoren vetvertering in de dunne darm

Vezels uit granen als tarwe, gerst en rogge verminderen bij kuikens de vetvertering in de dunne darm, doordat de microflora in de dunne darm verandert als gevolg van een toename van de viscositeit. Dat concludeert ir C.H.M. Smits, die 13 november promoveerde bij prof dr ir M.W.A. Verstegen, hoogleraar in de veevoeding en prof dr ir A.C. Beynen, hoogleraar in de klinische voeding van gezelschapsdieren in Utrecht.

In zijn proefschrift schrijft Smits dat bestanddelen uit voedingsvezels, niet-zetmeel polysachariden (NSP) de micelvorming bij vleeskuikens verstoren. Galzouten zijn verantwoordelijk voor het afbreken van vet tot kleine vetdruppeltjes, micellen, die kunnen worden opgenomen door de darmwand. Dat geldt vooral voor verzadigde langketen-vetzuren die slecht oplosbaar zijn in water. Door NSP in het kuikenvoer neemt het aantal microben in de dunne darm significant toe, ontdekte Smits. Volgens de promovendus is het goed mogelijk dat galzouten vervormen door de toegenomen microbiele activiteit, waardoor de effectiviteit van de galzouten bij de micelvorming vermindert.

De slechte vertering bij een hoog NSP-gehalte in het voer is volgens Smits al langer bekend. In de praktijk wordt het probleem opgelost door bijvoorbeeld extra galzouten aan het voer toe te voegen. Ook enzymen die de viscositeit verlagen en antibiotica die de microflora onderdrukken worden toegepast.

De invloed van NSP op de microflora en daarmee op de vetvertering geldt volgens de promovendus ook voor andere diersoorten. Tijdens zijn onderzoek werkte hij samen met een Groningse kinderarts die zocht naar achterliggende oorzaken van storingen in de vetvertering bij baby's. Behandeling met antibiotica die de betreffende bacteriestammen in de darm doden, gaf ook bij zuigelingen een aanmerkelijke verbetering in de vertering van dierlijke vetten.