Nieuws - 11 juli 1996

Vleeseters gaan meer betalen bij mensa Unitas

Vleeseters gaan meer betalen bij mensa Unitas

Vleeseters betalen binnenkort een kwartje extra voor hun mensamaal bij Unitas. Het extra kwartje is nodig omdat de vereniging vasthoudt aan het gebruik van scharrelvlees. De prijsverhoging komt boven op een algemene prijsverhoging bij alle mensa's. Vanaf augustus kost een vleesmaaltijd bij Unitas 6,25 gulden. Een vegetarisch maal kost dan zes gulden, net als de maaltijden bij Ceres, KSV Franciscus Xaverius en SSR.

Begin 1996 hebben de vier Wageningse mensa's, verenigd in het mensa-overleg, besloten niet langer scharrelvlees te gebruiken. Het prijsverschil tussen regulier geproduceerd vlees en scharrelvlees was in die tijd sterk gestegen. Een extra prijsverhoging wilden de mensa's niet. Het besluit van het mensa-overleg leidde tot acties van Wageningse milieu-organisaties en de stichting Lekker Dier.

Unitas bleef scharrelvlees gebruiken. Het ontstane tekort bij de mensa werd uit de verenigingskas bijgelegd. Het mensa-overleg stond echter niet toe dat Unitas andere prijzen zou hanteren dan de andere mensa's. Onlangs is het mensa-overleg van mening veranderd, zodat Unitas een prijsverschil kan invoeren.