Wetenschap - 7 september 1995
Vitaminegebrek bij ouderen in verpleeghuis
Vitaminegebrek bij ouderen in verpleeghuis
Van der Wielen vergeleek hoeveel vitamines drie groepen 75- tot 80-jarigen via hun voedsel binnenkrijgen: normaal verouderden, verpleeghuisbewoners (versneld verouderden) en deelnemers aan de Nijmeegse Wandelvierdaagse (succesvol verouderden). De nadruk lag op wateroplosbare vitamines B6 en C en op vitamine D. Vooral de verpleeghuisbewoners namen te weinig van deze micronutrienten tot zich. Ongeveer de helft kreeg minder dan de gemiddelde minimumbehoefte binnen. Bij de normale ouderen zat tien tot dertig procent onder die norm. De vierdaagse-lopers vertoonden nagenoeg geen vitaminetekorten.
Van der Wielen wijt het vitaminetekort bij bewoners van verpleeghuizen vooral aan het feit dat zij minder eten, zonder dat te compenseren met voeding die relatief rijk is aan vitamines. Het vitaminegebrek bij de ogenschijnlijk gezonde normale ouderen verdient nader onderzoek. Van der Wielen vond in hun bloed een verlaagde albumine-spiegel, een algemene indicator voor gezondheidsproblemen. Ouderen die in de zomer het zonlicht meden, hadden een verhoogd risico op vitamine D-tekort in de winter.
De politiek, de voedingsmiddelenindustrie en wetenschappers moeten actie ondernemen tegen het vitaminegebrek bij bewoners van verpleeghuizen, vindt Van der Wielen. Door lichamelijke activiteiten te stimuleren en door aantrekkelijke voedingsmiddelen te produceren met een hoog nutrientengehalte.