Nieuws - 5 oktober 1995

Viltzer, Dumb en dummer

Viltzer, Dumb en dummer

Is de jeugd in de Randstad nu zo dom of hoe zit dat? Ondervraagde VWO-scholieren zien de enige echte landbouwuniversiteit, gelegen in de wereldstad Wageningen, absoluut niet als internationaal. Dat doet inderdaad denken aan dommigheid. Bovendien denken de schoolkinderen uit de grote stad dat het er in academisch Wageningen helemaal niet wetenschappelijk toegaat. Klinkt niet al te intelligent, maar is dat ook dom?

Ik ken een intensieve veehouder uit Brabant. Daarmee zat ik afgelopen weekend in de kroeg. Eerst bekloeg hij zich boven zijn biertje uitvoerig over de nieuwe mestwetgeving, en terecht, maar na nog een paar pilsjes betrof zijn geweeklaag vooral de universiteit. In Wageningen werd nooit meer aan de mestproblematiek gedaan, een beetje zinnige oplossingen als Fythase of Groenlabelstallen kwamen van elders, weet hij. Deze veehouder is absoluut niet dom. Weet ik.

Een medewerker van de landbouwuniversiteit doet mee aan een kwisje op RTL-5. Hij verliest omdat hij niet eens weet dat vingerhoedskruid geen medicinale plant is. Dat heeft dan in Wageningen gestudeerd denken een miljoen Nederlanders. Toch is hij niet dom.

Volgens mij zijn randstadscholieren, Brabantse varkensboeren en Wageningse universiteitsmedewerkers niet dommer dan scholieren, boeren en wetenschappers elders. En ook zal de landbouwuniversiteit niet onwetenschapplijker zijn dan een landbouwuniversiteit hoort te zijn. In ieder geval niet veel. Dus is maar een conclusie mogelijk. Het imago is nog steeds pet. Ondanks jarenlang geploeter van wijze mannen in een taakgroep, billboards in grote steden en hergeschreven infoboekjes in vrolijke kleuren. Pet, pet, pet.

Overigens is vingerhoedskruid wel een medicinale plant.