Nieuws - 2 november 1995

Vilitzer, Zwarte dinsdag

Vilitzer, Zwarte dinsdag

Slecht functionerend top-ambtelijk Nederland - en dat is zeker niet de kleinste helft van de hoger ingeschaalde werknemers in overheidsdienst - riep gisteren spontaan uit tot nationale feestdag. Duidelijk is gebleken dat de regering jegens hen overloopt van sociaal gevoel en dat in het beleid tot uitdrukking wil brengen.

In het bedrijfsleven was goede nazorg voor directieleden reeds langer gebruikelijk. Daar verdwenen de Stikkers tien jaar geleden al met gulle handdrukken richting golfbaan en derde huis. Maar nu zal ook Den Haag vanaf oktober 1995 sorgdragen voor de zwakkere 100.000-plussen in de samenleving. Alles wat aardig verdient maar niet intelligent is, of niet op de goede plaats zit of weinig daadkracht tentoonspreidt, wordt voortaan rust gegund en een paar miljoen. Omhooggevallen stotteraars, struikelaars en stoethaspels: viert allen feest.

Voor de goed functionerende middenmoot was het gisteren een weinig bijzondere dag. De groenste minister van de afgelopen dertig jaar mag blijven en de procureur-generaal mag zijn prijs voor slecht gedrag behouden. Daar schiet modaal Nederland verder niks mee op. De anonieme middenklassers blijven achter hun bureau en in de file zitten. Tot ze vijfenzestig zijn. En verder niks. Alles blijft bij het oude.

Voor het al dan niet functionerende deel der natie beneden modaal mag gisteren echter met goede reden uitgeroepen worden tot nationale rampdag. Rust wordt hen allang niet meer gegund. Laat staan een paar miljoen. Of ze nu een arm hebben, studeren, asiel zoeken, in het ziekenfonds zitten, of kleine zelfstandige zijn, ze werden er allemaal al jarenlang slechter van.

Tot gisteren viel daar nog wel mee te leven.