Nieuws - 14 november 1996

Vilitzer, Walvis of vluchteling

Vilitzer, Walvis of vluchteling

Wat doen studenten wanneer ze voor medewerking aan een enquete vijf gulden krijgen en de mogelijkheid geboden wordt dat geld te gireren naar een van acht van te voren geselecteerde goede doelen? Sinds vorige week weten wij dat: tweederde van de studenten houdt de vijf piek zelf. Logisch, want het zijn zware tijden.

Interessanter is daarom die eenderde. Aan wie gaven zij? Ook dat is nu bekend: vooral aan het Wereldnatuurfonds, Home of the Panda, en de patroon van walvis en sojaboon, Greenpeace. Kankerpatienten en studerende vluchtelingen kregen bijna niks. Oke, Artsen zonder Grenzen scoorde ook aardig, maar dat zal wel iets van doen hebben met de aaibaarheidsfactor. Want studenten zijn toch vooral dierenvrienden.

U hoeft maar bij een willekeurige studentenafdeling op de koffie te gaan en u snapt wat ik bedoel. Want of het nu vogelspinnen zijn of fretjes, waterschildpadden of woestijnratten, studenten hebben ze op hun kamer. Van gewone honden en katten tot de meest giftigste soorten slangen en kikkers, ze worden gekoesterd. Vogeltjes, wandelende takken, stinkende geiten, het vliegt, loopt en graast allemaal in en om flat en barak. Studenten, en vooral de Wageningse, houden heel erg veel van dieren. Studenten zijn zozeer begaan met de fauna, dat velen onder hen beesten zelfs niet op hun bord willen hebben. Als dan toch een gratis vijfje te vergeven valt, dan bij voorkeur naar het gironummer van alom gerespecteerde dierenvoorvechters.

Dat de vluchtende collega nauwelijks geld krijgt, is ook om een andere reden niet verwonderlijk. Eenmaal afgestudeerd in West-Europa vormen vluchtelingen extra concurrentie op de toch al karige arbeidsmarkt. Walvis en pandabeer, hoe intelligent ook, zijn dat niet.