Nieuws - 6 juni 1996

Vilitzer, Vooruitgang

Vilitzer, Vooruitgang

Ruim tien jaar geleden zaten actievoerende studenten te verkommeren in de Aula. Zij waren juist daarvoor door de politie uit het toenmalige hoofdgebouw verwijderd, waar ze reeds vier dagen hadden gebivakkeerd. De Aula, ook toen al het minst strategische gebouw van de hele LUW, leek hen een goed alternatief. De buitenwereld ging echter een half uur nadat de eerste voet in de Aula was gezet, over tot de orde van de dag. De studenten, die een academische opleiding volgden, bleven desalniettemin uit principe en in volstrekte anonimiteit nog een klein maandje binnen. Dat kon ook, want een maand niet studeren was geen enkel probleem.

Afgelopen vrijdag liet de huidige generatie studenten zich eveneens niet onbetuigd. Ook zij waren het ergens niet mee eens en gingen over tot een bezetting. De met studieduurverkorting en tempobeurs gezegende student weet echter dat hij zuinig en efficient met zijn tijd dient om te springen. Bezetten doet hij 's ochtends, 's middags gaat hij gewoon weer achter de boeken en een half uurtje squashen. Dankzij de Deetmannen en de Ritzens is een maand bezetten er niet meer bij. De student anno nu zit zo boordevol mediatechnieken, communicatietrainingen en commerciele vaardigheden dat hij in twee uur hetzelfde bereikt waar zijn voorganger een maand voor nodig had. Te weten het ANP-nieuws en verder niks.

Tien jaar geleden liet het college van bestuur het hoofdgebouw zo maar dagenlang in handen van studenten. De collegeleden kwamen zelfs een paar maal daags een babbeltje maken. Dat kostte de universiteit handenvol geld, maar dat was er genoeg. Afgelopen vrijdag staat de sterke arm der wet al na twee uur binnen. Gebabbeld is er nauwelijks. De kosten zijn nihil, hetgeen eveneens te danken is aan de Deetmannen en Ritzens, die met hun bezuinigings-, hervormings- en efficiency-operaties zeer slagvaardige colleges hebben weten de creeren.

Bezettingen zullen er altijd zijn. Maar dankzij Deetman en Ritzen verlopen deze een stuk gestroomlijnder en sneller dan vroeger. Dat heet vooruitgang.