Nieuws - 28 maart 1996

Vilitzer, Vijf gram

Vilitzer, Vijf gram

Chirac zit ver boven de vijf gram per dag. Ik denk op wel honderd of meer. Anders zou je je als leider van een land vol levercirrosici wel tien keer bedenken om andermans drugsbeleid te bekritiseren. De voetballers van Die Mannschaft, met hun plannen om eigenhandig ingevroren vlees naar het EK mee te nemen, nuttigen ook minstens een onsje dagelijks.

Nederlandse rechters consumeren rond de tachtig gram per persoon per dag. Anders namen ze Duitse sportwagens ter waarde van een ton of meer, waarvan de bestuurders met 232 kilometer per uur over de snelweg jakkeren, net als iedere andere auto gewoon in beslag.

Het dagelijkse portie van Vande Lanotte schat ik op vijftig gram. Hij sluipt in een vermomming van spijkerbroek en T-shirt de Franse grens over, om vervolgens zichzelf te beklagen dat hij niet is aangehouden door twintig kaartende douaniers. Trouwens, over douanebeambten gesproken. Die in Costa Rica zijn goed voor minstens veertig gram. Maken toeristenkoffers open om te controleren of er tournedos of biefstukjes in toilettassen zijn verstopt.

Borst en Sorgdrager, alsmede de voltallige Chinese partijtop, zitten ergens boven de dertig. Alleen dan kan een mens iets bedenken als een vijfgramsnorm voor softdrugs of een raketoefening voor de kust van Taiwan. Overigens is John Gummer, sinds hij ooit voor de verzamelde media zijn dochtertje een hamburger door haar strotje duwde, weer helemaal clean.

De redactie van het NOS-journaal tenslotte. Tien tot vijftien gram. Hoe kom je er anders toe om in het acht-uur journaal te benadrukken dat in Nederland uitgezette Schotse Hooglanders echt geen last hebben van Bovine Spongiform Encephalopathy?

Kortom: vijf gram is meer dan zat. Mensen die meer vlees eten, worden in meer of mindere mate gek. Om met de woorden van een ingezonden-brievenschrijver te spreken: Als je vlees eet, heb je al een beetje een hersenziekte natuurlijk.