Nieuws - 27 juni 1996

Vilitzer, Veilen die handel

Vilitzer, Veilen die handel

Waarom moet nu weer zo raar gereageerd worden op Ritzen als hij vindt dat een botanische collectie in Nederland genoeg is? Drie herbaria is luxe. Als voor het instandhouden van drie herbaria niet meer voldoende geld voorhanden is, dan moeten er dus twee in de verkoop. Een collectie is genoeg. Hetzelfde geldt voor wetenschappelijke verzamelingen in het algemeen.

Stond het tamelijk treurig stemmende universiteitsblad van vorige week niet bol van verwaarloosde en bedreigde historische collecties? Zeshonderdduizend gedroogde, weliswaar nu nog in topvorm verkerende insekten zien hun levensduur gehalveerd, omdat ze hun dagen moeten slijten onder middeleeuwse omstandigheden. Talloze oude tijdschriften en boeken desintegreren spontaan in de vochtige krochten van bibliotheken. Onder bacterien, schimmels en gisten vallen dagelijks slachtoffers en bodemprofielen storten zuchtend ineen. Slecht beveiligde mineralen en gesteenten liggen voor iedere toevallig passerende junk voor het oprapen. Antieke landbouwwerktuigen verroesten of vormen de maaltijd voor hongerige houtwormen. 54.000 Geprepareerde aaltjes gaan een onzekere toekomst tegemoet nu hun bejaarde beschermheer het binnenkort voor gezien houdt. Kortom: het is een zooitje. Miljoenen zijn nodig om het tij te keren, maar die zijn er niet.

Zonder nu direct de wetenschappelijke waarde van al die collecties teniet te willen doen, stel ik daarom net als Ritzen voor: verkopen die handel. Zo komen de collecties tenminste terecht bij mensen die ze zich kunnen veroorloven en dus voor het nageslacht behouden. Ook al is dat niet in Wageningen. Pech. Laat desnoods vanwege het sentiment de handel door virtuele Haarweggers op cd-rom zetten of door Anneke Brinkman aquarelleren. Maar veil die boeken, nematoden, insekten, planten, schimmels, werktuigen, bacterien, tijdschriften en houtblokken bij Sotheby's of Christie's. Levert geheid tientallen miljoenen op. Zet dat geld op een rekening of ga er groen mee beleggen. Gebruik rente of dividend om het jaarlijkse begrotingstekort - dat zolang de sector Plantaardige produktie het leven heeft zal blijven bestaan - te dekken.