Nieuws - 12 oktober 1995

Vilitzer, VUT op!

Vilitzer, VUT op!

Eerst dacht ik dat het bericht viel in de categorie vrouw droogt poedel in magnetron. Het bezorgde me bijna de slappe lach: aan de universiteit zou grote bezorgdheid heersen omdat studenten veel studeren. Nou lees ik vaker dergelijke verhaaltjes en steevast controleer ik dan de kalender op de WC om te zien of we in de kommertijd leven dan wel of de datum een april aangeeft. Meestal is een van beiden inderdaad juist, waarna ik alsnog gerust tot lachen kan overgaan. Dimaal echter niet. Dierendag was juist geweest. Het bericht was waar!

Lachen was er dus niet bij. Waarom bestaat een universiteit anders dan om aan te studeren? Nou, niet die van Wageningen. Daar mag de student niet meer dan de toegestane vijfduizend uur zich het hoofd breken over wetenschap. Helemaal niet, omdat ze op het hoofdgebouw vinden dat veel studeren ongezondheid is, slecht voor de ogen of zo. Dat niet bepaald. Nee, omdat ze vinden dat ieder uur teveel onderwijs weggegooid geld is. Het weer 's om de poen. IJverigheid dient daarom in de nabije toekomst te worden afgestraft, stellen de bestuurders bovendien. Jawel. Nogmaals, het is geen grap.

Terwijl enerzijds een dolgedraaide minister bezig is de kwaliteit van opleidingen om zeep te helpen met behulp van temponormen, prestatiebeurzen en kortere studieduren, is er anderzijds een Wagenings collegelid, dat de gemotiveerde student extra wil laten betalen voor ieder studie-uur meer dan de gids als strikt noodzakelijk ziet.

De laatste decennia is alom de studieduur met duizenden uren teruggebracht. Steeds meer moeten studenten betalen voor steeds minder. Desondanks schildert thans de Landbouwuniversiteit de student, die zijn opleiding nog een beetje cachet wil geven door een extra afstudeervak te volgen, af als een profiteur. Daar is zelfs een lekker negatief woord voor bedacht, serieus waar. Het woord overconsumptie.

En dat durft zich dan het natuurlijk milieu voor wetenschap te noemen. Moest niet mogen. En dat voor een paar rotcenten.

Maar ja, dat krijg je ervan, als je een meester in de rechten aan het roer zet, die van zijn eigen studie zegt dat 'ie blij was dat 'ie klaar was. Nou, ik zou ook heel blij zijn als 'ie klaar is. Daar is overigens ook een woord voor: vervroegd pensioen.